S péčí o nedonošené děti z kraje pomohou na Slovensku

14. 2. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud se nevyřeší situace s výpověďmi lékařů, pomohou se zajištěním péče o nedonošené děti ve Zlínském kraji odborníci na sousedním Slovensku. Informovala o tom krajská radní pro zdravotnictví Hana Příleská.


V souvislosti s odborářskou akcí Děkujeme, odcházíme podali výpověď vyjma primáře všichni lékaři novorozeneckého oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně, které tuto péči jako jediné v kraji zajišťuje. Hejtmanství navíc plánuje zřízení speciálních informačních center.

Ve čtyřech nemocnicích Zlínského kraje dalo výpověď zhruba 260 lékařů, tedy asi 40 procent.
„Ostatní gynekologicko-porodnická péče a péče o dětské pacienty bude v nemocnicích zajištěna.

Porodní oddělení ve všech nemocnicích budou schopna provozu. Možná omezení se asi dotknou jen Krajské nemocnice T. Bati,“ poznamenala Příleská. Ze zlínského gynekologicko-porodnického oddělení podalo výpověď 13 z 18 lékařů.

Peníze na platy nemocnice nemají

Příleská navíc uvedla, že není v možnostech nemocnic nabídnout lékařům vyšší platy ze svých rozpočtů tak, jak to učinila některá jiná zařízení v Česku. „Toto se stalo pouze v nemocnici v Uherském Hradišti. Nakonec to ale dopadlo tak, že ani jeden lékař, který výpověď dal, nebude přijat zpět,“ dodala radní.
Hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák řekl, že od 21.

února dojde k reorganizaci pohotovostí. V souvislosti s tím budou zřízena informační střediska jak v nemocnicích zřizovaných Zlínským krajem, tak při dispečinku zdravotnické záchranné služby i v krajské pobočce VZP. Pro tento účel hejtmanství zřídí speciální telefonní linky. „Upozorňuji, že nelze k tomuto účelu využívat číslo 155,“ uvedl hejtman. Telefonní čísla informačních středisek, na která se lidé budou moci obrátit s dotazy, kraj zveřejní do 21. února.

„Akutní zdravotní péče bude ve Zlínském kraji zajištěna i po 1. březnu tohoto roku. V souvislosti s tím, pokud se situace nezlepší, bude nutné odložit odkladnou zdravotní péči.
Informace budou rovněž poskytovány na informačních střediscích,“ doplnil Mišák.

Příleská navíc uvedla, že zdravotnická záchranná služba bude přesně informována o tom, kam kterého pacienta převézt na ošetření. Podle ní v Uherském Hradišti a v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně bude vždy k dispozici jeden plně funkční operační tým.

Dohodnou se dnes?

Zda k těmto krizovým scénářům nakonec bude muset kraj přistoupit, zatím není jasné. Ministr zdravotnictví Leoš Heger se v pátek se zástupci nespokojených lékařů shodl na přípravě dohody. Měli by ji projednat v průběhu dneška. Trvá zatím spor, o kolik se má doktorům zvýšit plat. Odbory žádají 8000 až 12 000 korun měsíčně navíc, ministerstvo nabízí 5000 až 8000 korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?