S projektem na odstátnění české nemocnice nesouhlasí ani jeden kolega ministra Fišera

11. 6. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na vypracování návrhu projektu se sice podílelo Ministerstvo zdravotnictví, jeho vedení však teď dostává studenou stranickou sprchu. Místopředsedkyně ČSSD Marie Součková, která má zdravotnictví na starosti, je zásadně proti tomu...


Sociální demokraté nechtějí Homolku pustit

Praha - Současná vláda se podle vicepremiéra Vladimíra Špidly už v žádném případě nebude zabývat projektem odstátnění pražské Nemocnice Na Homolce. Její přeměna na obecně prospěšnou společnost, do níž by vstoupila jedna z deseti největších organizací zaměřených na poskytování zdravotní péče v USA, nemá zatím veřejnou podporu jediného člena Zemanova kabinetu.

Na vypracování návrhu projektu se sice podílelo Ministerstvo zdravotnictví, jeho vedení však teď dostává studenou stranickou sprchu. Místopředsedkyně ČSSD Marie Součková, která má zdravotnictví na starosti, je zásadně proti tomu, aby se spolupráce s Američany zakládala na vkladu majetku úspěšné pražské nemocnice. Ministr Bohumil Fišer nyní tvrdí, že návrh nepředloží, pokud nebude o výhodnosti změny přesvědčen.

K požadavku zdravotnické komise ČSSD, aby se projektem zabývalo grémium strany a prošetřily se okolnosti vzniku návrhu - zejména jak je na něm zainteresován náměstek ministra Michal Pohanka, se předseda ČSSD Vladimír Špidla ani Součková nevyjádřili. Špidla pouze řekl, že je nutné návrh důkladně analyzovat. Místopředseda vlády Pavel Rychetský tvrdí, že návrh zvýhodňuje Američany, neboť jim umožňuje vstoupit do špičkové nemocnice téměř bezplatně.

„Nikdo nechce brát v potaz, že Američané by přinesli na Homolku a tím do celého zdravotnictví výrazně kvalitní medicínu,“ reagovalo vedení nemocnice. Pokud nebude mít Česko zájem, obrátí se prý zahraniční partner třeba na Polsko.

Nedůvěru k projektu se daří prolamovat pomalu. Zdravotnické odbory se podivují nad tím, že zakládací smlouvu vypracovává advokátní kancelář najatá americkou stranou. Petr Poledne z advokátní kanceláře Kříž/Bělina vysvětlil, že by ji stát musel zaplatit, kdyby si návrh objednal. „Nejdřív jsme probírali podmínky Američanů. Postoj české strany dáváme dohromady. Pro nás není ministerstvo protistrana, ale smluvní partner,“ řekl.

Předseda zdravotnických odborů Jiří Schlanger upozornil, že z návrhu zakládací smlouvy není jasné, co je UPMC - International Inc., uváděná jako partner Ministerstva zdravotnictví. „Ve všech materiálech se uvádí, že nemocnice se propojí s Medicínským centrem Pittsburské univerzity - UPMC Health System, což je nezisková instituce, která sdružuje velké nemocnice při této univerzitě,“ podotkl.

Poledne řekl, že jde o dceřinou společnost Medicínského centra se zaměřením na mezinárodní spolupráci. UPMC Health Systém například před třemi roky zahájil spolupráci s italskou vládou, jejímž výsledkem je projekt s nemocnicemi v Palermu na vytvoření moderního transplantačního centra.

(ika), Hospodářské noviny, 11.6.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?