S reformou armády odejde letecká záchranka z Plzně na sever Čech

12. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zatím není jasné, jak bude záchranná letecká služba pro Plzeňsko zajištěna. "Zde se budeme muset vážně zamyslet například nad tím, jak bude vypadat dolet například z Podbořan na nejzazší část Plzeňského kraje...


PLZEŇ - Letecká záchranná služba, kterou pro plzeňský region zajišťuje armáda, opustí v roce 2007 letiště v Líních u Plzně. V souvislosti s reformou armády se bude několik profesionálních jednotek stěhovat na základnu v severočeských Podbořanech, kde bude i heliport. Zatím není ještě zcela jasné, jak potom bude záchranná letecká služba pro Plzeňsko zajištěna. Armáda totiž připouští, že časy příletu do některých částí kraje nebudou ze severu Čech ideální.

„Zde se budeme muset vážně zamyslet například nad tím, jak bude vypadat dolet například z Podbořan na nejzazší část Plzeňského kraje,“ řekl včera ČTK Vratislav Máslo z armádního týmu pro reformu. Armáda bude proto podle něj určitě ještě jednat s ministerstvem zdravotnictví o dalším postupu.

Ředitel územního střediska záchranné služby v Plzni Zdeněk Koutecký ČTK pouze řekl, že má zájem o spolehlivě fungující službu. Sám nemůže nijak ovlivnit, kdo ji bude provozovat; rozhodnutí podle něj zcela závisí na státu.

Na výbornou spolupráci s armádními leteckými záchranáři nedají v Plzni dopustit například hasiči. Vznikla zde specializovaná lezecká skupina hasičů, kteří tvoří s vojáky sehraný tým při záchranných akcích. Loni například společně zachránili při povodních 62 lidí v přímém ohrožení života. „Hasiči s letci tady vytvořili kompaktní, vysoce vycvičený tým, který nám závidí v celé republice,“ uvedl vedoucí odboru integrovaného záchranného systému hasičského sboru Michal Novák.

Armádní letecká záchranná služba fungovala v Plzni do března 1997, poté byla v armádě zrušena a její provozování přešlo do kompetencí ministerstva zdravotnictví, které ji zadalo soukromé firmě Aerocentrum. Aerocentrum se však neosvědčilo a po mnoha sporech a problémech začala službu provozovat v květnu 1998 znovu armáda.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?