S úhradou pro léčebné konopí to nebude snadné, není to lék

15. 2. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní pojišťovny nemohou podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) přispívat pacientům na konopí pro léčebné účely, neboť to je podle platného zákona jen podpůrným léčivým prostředkem. Heger to dnes uvedl ve Sněmovně na námitky, že legální léčebné konopí bude pro většinu nemocných nedostupné kvůli vysoké ceně.


„Zákon přímo přikazuje, aby se z veřejného zdravotního pojištění hradily pouze věci, které jsou prokázaně léčebně účinné. Účinnost konopí jako léčiva není brána jako seriozní. Léčivo v této farmaceutické podobě je považováno pouze za podpůrný léčivý prostředek a ty dnes prakticky v celé šíři nejsou hrazené,“ uvedl ministr.

Připustil ale, že věc bude ještě předmětem diskusí právě kvůli hrozící cenové bariéře. Podle poslance Václava Votavy (ČSSD) by cena mohla dosáhnout 10.000 korun měsíčně.

Důvodem vysoké ceny jsou podle ministra nutnost dodržovat farmaceutická pravidla a bezpečnostní postupy při produkci léčebného konopí. Je proto dražší než doma pěstované konopí. Heger to přirovnal k farmaceuticky zpracovanému mateřskému mléku, jehož litr stojí kolem 1000 korun, zatímco litr běžného kravského mléka stojí přibližně 15 korun.

Legalizace marihuany pro léčebné účely získala souhlas parlamentu před necelým měsícem. Konopí by mělo být k dostání ještě letos v lékárnách na elektronický předpis. Marihuanu je možné používat například při zmírnění příznaků rakoviny, Parkinsonovy choroby, roztroušené sklerózy, lupénky nebo atopického ekzému. Na dovoz a distribuci konopí bude dohlížet Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), který má do roka začít vydávat licence tuzemským pěstitelům.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?