ÚS zrušil nadstandardy, opozice to vítá, Holcát plánuje změnu

3. 7. 2013 7:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústavní soud (ÚS) včera zrušil nadstandardy ve zdravotnictví, zvýšení poplatků za pobyt v nemocnici z 60 na 100 korun za den i pokuty od pojišťoven za nevybírání regulačních poplatků. Jsou to klíčové části vládní zdravotnické reformy. Opoziční sociální demokraté i komunisté verdikt uvítali, naproti tomu podle poslance Borise Šťastného (ODS) je rozhodnutí soudu pro zdravotnictví zdrcující zprávou.


Budoucí ministr zdravotnictví Martin Holcát uvedl, že po jmenování začne pracovat na nové úpravě nadstandardů. Podle šéfa lékařské komory Milana Kubka nezůstalo z reformy po rozhodnutí ÚS nic.

Nadstandardy - příplatky pacientů za kvalitnější péči - budou zrušeny v okamžiku zveřejnění nálezu ÚS ve Sbírce zákonů, zhruba do 14 dní. Zbylé dvě části reformy jsou zrušeny s odloženou platností. Soud dal zákonodárcům čas do konce roku, aby zvýšení poplatků za pobyt v nemocnici a pokuty za nevybírání regulačních poplatků zrušili sami.

Všechny zrušené části zdravotnické reformy jsou zakotveny v zákoně o veřejném zdravotním pojištění. Tyto sporné paragrafy požadovalo odstranit ze zákona 51 poslanců ČSSD. Ústavní soudci normě vytýkají nerůznější pochybení. U nadstandardů je chyba v tom, že jsou popsány jen ve vyhlášce k zákonu, nikoli přímo v něm. Soudcům vadí také to, že reforma v otázkách poplatků nedělá rozdíl mezi lidmi výdělečně činnými a ostatními.

Unknown media type: poll

Norma umožnila rozdělení péče na „základní“ a „ekonomicky náročnější“ - tedy standardy a nadstandardy. Pokud v konkrétně vymezených situacích existovaly dvě rovnocenné alternativy léčby, mohl si pacient vybrat mezi základní a nadstandardní. Lidé si zatím mohou vybírat například lepší oční čočky, lehčí sádru nebo lepší očkování. Finanční rozdíl mezi náklady na levnější a dražší variantu platil pacient.

Sociální demokraté kritizují také zvýšení poplatku za lůžkovou péči v nemocnici z 60 na 100 korun za den. U této části reformy vidí ÚS problém v tom, že zákon nerozděluje a nepopisuje, „kdy je pobyt na lůžku pouze běžnou součástí léčby a kdy jde skutečně jen o doprovodnou hotelovou službu“. Soudci upozornili na to, že v sousedních zemích jsou, co se týká poplatku za lůžko, stanoveny určité limity a také časová omezení. ÚS navrhuje, aby se upustilo od termínu poplatek za lůžko a zavedl přesnější platba za ubytování.

Další sporné paragrafy upravují pravomoc pojišťoven ukládat až milionové pokuty poskytovatelům péče, a to například za to, že nevybírají od pacientů regulační poplatky. V této části reformy vidí soudci problém v tom, že pojišťovnám dává dominantní postavení nad zdravotnickými zařízeními. Soudci připomněli, že zdražení sankcí je „dramatické“. Původně za nevybírání poplatků hrozila pokuta jen 50.000 korun.

„Vítám dnešní rozhodnutí Ústavního soudu, je to zasloužený krach dalšího nespravedlivého experimentu Nečasovy vlády. ČSSD od počátku kritizovala snahu pravicové koalice rozdělit ústavou garantovanou zdravotní péči na péči pro bohaté a ty ostatní, na základě tzv. nadstandardu,“ uvedl v tiskovém prohlášení šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

Předseda sněmovního zdravotnického výboru Boris Šťastný (ODS) řekl ČTK, že chce svolat mimořádné jednání výboru, kde se bude nově vzniklá situace řešit. Z rozhodnutí ÚS je prý roztrpčen, ale respektuje ho.

Budoucí ministr zdravotnictví Holcát připomněl, že ÚS nadstandardy zrušil také proto, že jsou popsány ve vyhlášce k zákonu, nikoli přímo v něm. „To bude úkol pro ministra, na tom se bude pracovat,“ řekl Holcát. Nadstandardy považuje za přínosné, z peněz navíc se podle něj může zaplatit například chronická péče o onkologické pacienty. Heger uvedl, že ministerstvo má pracovní skupinu, která posoudí návrhy odborných společností na další nadstandardy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?