Saddám Husajn byl podle lékaře za války v Perském zálivu zraněn

10. 5. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Svržený irácký prezident Saddám Husajn utrpěl při bombardování za války v Perském zálivu vážná zranění a musel být operován. Sdělil to Saddámův osobní lékař, jehož citoval arabský list Aš-Šark al-Avsat. "Největší zákrok, který jsem musel Saddámovi provést, byla operace, již jsem dělal 1. února 1991," říká lékař...


DUBAJ - Svržený irácký prezident Saddám Husajn utrpěl při bombardování za války v Perském zálivu vážná zranění a musel být operován. Sdělil to Saddámův osobní lékař, jehož citoval arabský list Aš-Šark al-Avsat.

„Největší zákrok, který jsem musel Saddámovi provést, byla operace, již jsem dělal 1. února 1991, protože byl vážně zraněn. Narychlo mne zavolali do bagdádské nemocnice Avicenna, v níž se léčili prominenti. Na operačním stole jsem spatřil Saddáma Husajna. Měl zakrácenou tvář a myslel jsem, že je mrtev. Řekl mi, že se zranil při autonehodě, ale bylo jasné, že je to následek bombardování,“ řekl Alá Bašír.

„Byl zasažen do sanice. Bylo to hluboké půlkruhové zranění, které proniklo až ke kosti. Zasažena byla také levá tvář a místo pod obočím. Jeho pravý malíček se téměř odděloval od ruky. Musel jsem operovat a prst přišít. K mému překvapení jsem na prstu po třech měsících jizvu nespatřil,“ sdělil lékař.

Válka v Perském zálivu trvala od 17. ledna do 28. února 1991. Koaliční jednotky pod velením americké armády při ní iráckou armádu vytlačili z Kuvajtu. Saddám nechal Kuvajt obsadit v srpnu 1990.

Američtí vojáci Saddáma dopadli loni v prosinci nedaleko Tikrítu. O jeho zdraví v minulosti kolovaly spíš pověsti a mimo jiné se hovořilo i o rakovině. Americká armáda ho nyní zadržuje na tajném místě a mohou k němu pouze zástupci Červeného kříže. Soudit ho chtějí Iráčané, kteří sestavují porotu a shromažďují

materiál k žalobám.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?