Safe the Children: Miliony afrických dětí v životě nespatří lékaře

20. 9. 2011 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Stovky milionů afrických dětí se nikdy v životě nesetkají s lékařem, tvrdí zpráva mezinárodní organizace na ochranu práv dětí Safe the Children (Zachraňte děti). Podle zveřejněného dokumentu, z něhož citovala agentura Reuters, z tohoto důvodu významně stoupá nebezpečí, že zemřou na nemoc, které se lze jinak bránit prevencí. Na vině je podle organizace akutní nedostatek lékařů.


V celosvětovém měřítku se problém týká asi 350 milionů dětí. Subsaharská Afrika se na tomto čísle podílí asi ze dvou třetin.

„Úmrtnost dětí před dosažením pěti let je pětkrát vyšší v zemích, jako je Nigérie, Etiopie a Libérie, než tam, kde je dostatek lékařů,“ uvádí se ve zprávě. Organizace přitom zmiňuje jako potenciální příčinu úmrtí nemoci jako zápal plic či průjem.

Afrika podle zjištění organizace vzdělává příliš málo zdravotních pracovníků a vzhledem ke špatnému platu a špatnému vybavení zdravotnických zařízení vystudovaní lékaři často odcházejí do velkých měst do zámoří.

Jak připomíná Reuters, zpráva byla vydána při příležitosti nadcházejícího zasedání Valného shromáždění OSN, kde by měla zaznít výzva k vystudování většího počtu lékařů a zdravotnického personálu po celém světě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?