Samoobslužný prodej léků se nyní do zákona asi nedostane

21. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Možnost, že by si lidé mohli v lékárnách některé medikamenty sami vzít a pak je jen u pokladny zaplatit, zatím asi není příliš aktuální. Poslanec Josef Kubinyi (ČSSD) řekl, že zdravotní výbor jeho návrh neschválil...


PRAHA - Sám bude v pátek v Belgii, takže ho nebude moci v rámci druhého čtení novely zákona o léčivech znovu vrátit do hry. Zřejmě to bude věc dlouhodobější debaty, připustil.

Jeho návrh vyvolal polemiku mezi poslanci. Přípravky, které jsou evidovány jako léky u Státního ústavu pro kontrolu léčiv, by neměly být prodávány samoobslužně -je u nich totiž nutná konzultace s odborníkem o dávkování a vhodné kombinaci, tvrdí lékaři.


Samoobsluha by se ale týkala jen léků, které jsou volně prodejné. Léky na předpis by dál musel vydat lékárník u okénka.

Svaz pacientů naopak samobslužný prodej podporuje, šéf lékárnické komory Lubomír Chudoba naopak odmítá.

Místopředseda zdravotního výboru Milan Cabrnoch z ODS řekl, že lékárníkům se nelíbí ani jeho návrh, který by umožnil distributorům dodávat léky do zdravotnických zařízení bez prostřednictví lékáren. Kubinyiho návrh Cabrnoch podpořil, ale sám ho v pátek znovu přednášet nehodlá.

Zákazník by si vzal přípravek z pultu sám

Lékárník by podle Kubinyiho mohl některé medikamenty prodávat tak, že lidé by si je sami vzali z pultu a pak by je jen zaplatili.

Stydlivější by se tak vyhnuli nepříjemné situaci, kdy musí u okénka výslovně žádat nějaký lék a zrovna nestojí o to, aby z toho kdokoli kolem poznal, s čím se léčí.

Samoobsluha by se ale týkala jen léků, které jsou volně prodejné. Léky na předpis by dál musel vydat lékárník u okénka, zdůraznil Kubinyi.

Řekl, že mu jde o vytvoření partnerského vztahu mezi pacientem a zdravotníkem. Považuje to za dlouhodobý úkol, netrvá tedy na tom, aby zrovna teď prosadil svůj návrh do zákona o léčivech. „Kdyby mi na něm záleželo tak moc, tak bych neodjel zítra na služební cestu do Belgie,“ uvedl.

Přesto nelze vyloučit, že se některý z poslanců při pátečním druhém čtení jeho myšlenky ujme a sám ji znovu navrhne.

Neudělá to ale ani další místopředseda zdravotního výboru Josef Janeček (KDU-ČSL). ČTK řekl, že v zásadě není proti, ale taková změna chce podle něj víc času a důkladnější legislativní zpracování.


DÁLE ČTĚTE:
Koupíme léky v samoobsluze?
Oborníci jsou proti samoobslužnému prodeji léků\\

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?