Samostatná posádka záchranky s doktorem bude v Doksech celoročně

6. 8. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
V Doksech na Českolipsku bude mít záchranná služba samostatnou posádku s lékařem celoročně. Dosud ji měla ve známé rekreační oblasti kolem Máchova jezera jen v letní sezoně, kdy mívá až dvakrát více zásahů než ve zbytku roku. Od změny si Liberecký kraj slibuje zlepšení dostupnosti lékaře pro celé Českolipsko i v zimě.


Jezdit by měl i k zásahům do okrajových částí Ústeckého a Středočeského kraje. Novinářům to řekl radní pro zdravotnictví Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj).

Dosavadní praxí bylo, že lékař k případům vyjížděl v samostatném autě s řidičem v takzvaném systému rendez-vous jen od dubna do konce října, v ostatních měsících cestoval v sanitě. „Stávající systém byl nevyhovující, jak z hlediska dostupnosti, tak i provozních nákladů. Byla tam poměrně vysoká přesčasová práce,“ řekl Tulpa.

Vysoký počet přesčasů byl daný zejména tím, že záchranná služba složitě zajišťovala řidiče pro lékařské auto. „Nebylo možné přijmout někoho nevyškoleného na půl roku. Museli jsme to proto řešit stávajícím stavem, kdy se v Doksech střídali řidiči z jiných stanovišť,“ uvedl krajský ředitel záchranné služby Vladimír Hodač. Nyní budou moci podle něj přijmout dalšího řidiče speciálně pro Doksy. Jeho plat pokryjí ušetřené peníze za přesčasy a zároveň dostane záchranná služba více peněz od zdravotních pojišťoven.

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje vznikla v roce 2003, kromě Doks má výjezdové skupiny rozmístěné v dalších 12 městech. Na 14 stanovištích má 31 skupin, z toho 20 jsou sanitky s řidičem a záchranářem a 11 tvoří posádky rendez-vous, tedy řidič s lékařem. Záchranná služba zaměstnává téměř 500 lidí a k naléhavým případům může vyslat i vrtulník. Ročně vyjedou záchranáři v kraji k více než 60.000 případům. Záchrannou službu letos kraj dotuje 184,6 milionu korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?