Sankce přes 40 milionů je pro nemocnici velice citelná

19. 1. 2010 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Nesrovnalosti mezi projektem na rekonstrukci některých pavilonů, na které nemocnice dostala dotaci, a skutečností, kterou zjistili kontroloři. To jsou hlavní důvody, proč musí nemocnice vrátit dotaci dvaadvacet milionů korun.


Zhruba stejně vysoké je stanovené penále. Jde o dotaci, která byla v roce 2006 využita na zateplení sokolovské nemocnice.

„Momentálně se celá věc prošetřuje. Finální rozhodnutí očekáváme někdy začátkem léta,“ řekl mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Marek Mikeš. Jak dále pokračoval, určité pochybení přiznávají, ale jde prý o pár kusů nevyměněných oken.

„Devadesát devět procent dotace nemocnice řádně proinvestovala a také vyúčtovala,“ hájí nemocnici Mikeš. Při ročním obratu KKN jeden a půl miliardy korun by případná sankce kolem 40 milionů nebyla prý likvidační. Velice citelná však ano. Mohla by omezit projekty rozvoje nemocnice.

„Já osobně se domnívám, že úředníci nás budou chtít ve svém prvotním rozhodnutí nechat sankci zaplatit v plné výši. Proti tomu by se nemocnice bránila odvoláním,“ dodal Mikeš.

Vše jsou to prý ale hypotézy a je třeba vyčkat rozhodnutí. Až teprve poté bude jasné, jestli nějaká sankce bude a v jaké výši. Pochybení přisuzují bývalému vedení nemocnice.

Nynější ředitel souhlasí a také nechce spekulovat o případné sankci.

„V současné době probíhá daňové řízení. Do doby rozhodnutí nemá smysl jakkoliv komentovat případné negativní dopady,“ zhodnotil situaci generální ředitel KKN Jiří Fojtík.

Někteří občané nevěřícně kroutí hlavou. „Jestli je pravda, že kvůli několika nevyměněným oknům přijde tak vysoká pokuta, je to absurdní,“ konstatoval Ladislav Minařík z Kraslic.

Rok 2006 byl pro karlovarskou, chebskou a sokolovskou nemocnici zlomovým obdobím, neboť do té doby společnosti s ručením omezeným zfúzovaly do jedné akciové společnosti. Jejím řízením pověřilo bývalé vedení Karlovarského kraje manažery České zdravotní.

Těm následně kraj smlouvu neprodloužil, protože proti jejich řízení a hlubokému finančnímu deficitu protestovali lékaři i zdravotnický personál.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?