SARS je nebezpečnější, než vědci tušili

28. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Chorobě SARS podléhá podstatně více nakažených lidí, než zdravotníci dosud soudili. Na nemoc zemře asi 10% nakažených. Úmrtnost na SARS je zhruba čtyřikrát vyšší než v případě chřipek známých jako španělská či asijská...


které lidstvo sužovaly ve 20. století.

Po celém světě je virem způsobujícím SARS nakaženo téměř pět tisíc lidí, počet mrtvých se o víkendu přehoupl přes třetí stovku.


Americké Středisko pro kontrolu nemocí o víkendu oznámilo, že vyrobit účinnou vakcínu proti SARS potrvá nejméně rok. Lékaři se proto zatím snaží alespoň omezit šíření choroby.

Základní vlastností nebezpečných virů je, že pronikají do buněk lidského těla a přinutí je, aby samy vytvářely další viry, které hned napadají okolní buňky.

Proto se tyto mikroorganismy množí velice rychle a s každou jejich novou generací vzrůstá pravděpodobnost, že zmutují - tedy změní své vlastnosti.

Vědecké týmy spolupracující s organizací WHO nyní zjistily, že se proměňuje i virus způsobující SARS.

Právě toto zjištění vzbuzuje největší obavy zdravotníků. Virus se zatím mezi lidmi přenáší méně než například chřipka. Vědci se ale obávají, že jeho mutace mohou být nakažlivější.


AKTUÁLNÍ ZPRÁVY O SARS:
WHO dnes prohlásila Vietnam za první zemi, která úspěšně potlačila šíření této choroby.
Světová zdravotnická organizace (WHO) vyzvala vedoucí představitele čínského hlavního města Pekingu, aby řekli veřejnosti více o tom, jak proti SARS bojovat. Počet případů této smrtelné infekční choroby již přesáhl ve městě 1100 a lidé pátrají po informacích, jak se mohu chránit.

Hospodářské noviny, ČTK, 28.04.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?