SARS může dát nový impuls farmacii

17. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vysoce nakažlivé onemocnění SARS, kterému ve světě podlehlo už 160 lidí, by se mohlo stát impulsem pro další urychlení vývoje léků. Vědci odhadují, že vývoj vakcíny proti SARS potrvá tři až pět let...


Původcem těžkého akutního syndromu dýchacích cest (SARS) je podle včera zveřejněné zprávy Světové zdravotnické organizace neznámý koronavirus. Tento nový patogenní činitel nebyl dosud u člověka zjištěn.

Genetické řazení viru SARS také nezvratně dokazuje, že pochází od zvířat. Právě toto vysoce nakažlivé onemocnění, kterému ve světě podlehlo už 160 lidí a trpí jím přes 3400 osob, by se mohlo stát impulsem pro další urychlení vývoje léků.

Vědci odhadují, že vývoj vakcíny proti SARS potrvá tři až pět let. „Až budeme mít všechny výsledky, bude možné začít hledat protilátku a vakcínu,“ uvedl ředitel berlínského Institutu Roberta Kocha Reinhard Kurth pro deník The New York Times.

Seznam nových nebo donedávna neznámých nemocí narůstá, a také choroby, o kterých se lékařská věda domnívala, že jsou pod kontrolou, se objevují v jiných mutacích.


Farmaceutické firmy vydaly v roce 2001 na vývoj nových léků 26,5 miliardy dolarů a biotechnologické společnosti investovaly do výzkumu 16 miliard dolarů. Přesto se nedaří uvádět na trh novinky v takové míře jako v polovině 90. let.

Například americký Úřad pro výživu a léčiva schválil loni do distribuce 35 nových léků a vakcín, což je bezmála o polovinu méně než v roce 1996.

Alarmující je podle odborníků zejména zaostávání ve vývoji antibiotik. V posledních třiceti letech se objevily pouze dvě nové třídy antibiotik a jak uvádí studie americké

Národní akademie věd, do doby, než byla jedna z nich schválena a uvedena na trh, patogeny si proti ní stačily vytvořit imunitu. Hlavním důvodem zpožďujícího se vývoje a nedostatku nových léků jsou peníze.

Jak tvrdí studie amerického Centra pro studium a vývoj léčiv, uvedení nového léku na trh stojí okolo 802 miliónů dolarů a trvá někdy až 15 let. Klinickými zkouškami projde úspěšně až každý pátý lék.

Zatímco farmaceutické společnosti vykázaly loni vysoké výnosy (například největší z nich, Pfizer, uvádí čistý zisk 9,1 miliardy dolarů), biotechnologický sektor zůstává stále neziskový.

Přesto se evropským biotechnologickým firmám podařilo loni snížit celkovou ztrátu o 16 procent na 1,5 miliardy dolarů.

Naproti tomu ztráty v amerických společnostech se zvýšily o 15 procent na 6,9 miliardy dolarů.

Sabina Kunešová, Hospodářské noviny, 17.04.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?