SARS potvrzen ve Francii, ve světě podlehlo nejméně 23 lidí

26. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Francouzští zdravotníci objevili první případ nakažení novou, velmi nebezpečnou formou zápalu plic v zemi. Na novou formu zápalu plic dosud ve světě zemřelo nejméně 23 lidí...


Francouzští zdravotníci objevili první případ nakažení novou, velmi nebezpečnou formou zápalu plic v zemi.

Choroba označovaná jako těžký akutní syndrom dýchacích cest (SARS) byla potvrzena u francouzského ošetřovatele, který působil ve francouzské nemocnici v Hanoji a po návratu z Vietnamu byl v neděli hospitalizován v Tourcoing na severu Francie.

Od minulého týdne se ve Francii množili spekulace o tom, kolik z pozorovaných pacientů vykazuje dosud známé symptomy SARS; francouzské úřady však informace o výskytu této nemoci popíraly.

V současné době je ve Francii s podezřením na novou formu zápalu plic na pozorování 11 lidí. Celkem se po návratu z Asie nechalo zatím ve Francii vyšetřit 133 lidí se zdravotními problémy.

Hlášeny stvoky případů z 15 zemí

Podle agentury Reuters na novou formu zápalu plic dosud ve světě zemřelo nejméně 23 lidí. Nahlášeny již byly celkem stovky případů onemocnění v asi 15 zemích. Nejvíce případů je hlášeno z Hongkongu, kde vládní úřady v pondělí vyhlásily nucenou karanténu pro bezmála 800 lidí, kteří mohli přijít do styku s nakaženými.

Potvrzené případy infikovaných syndromem SARS jsou v Číně, ve Vietnamu, Singapuru, Kanadě, Německu, Švýcarsku a Itálii.

Podezření z nákazy je hlášeno ze Spojených států, Británie, Austrálie, Japonska Macau a také v České republice.

Zatím není objeven účinný lék

V ČR lékaři od pátku registrují sedm lidí s podezřením na chorobu SARS. Posledním případem je mladá žena, která byla hospitalizována v pražské nemocnici na Bulovce v pondělí poté, co se před týdnem vrátila z dovolené v Singapuru.

SARS je těžkým druhem akutního respiračního syndromu, který se projevuje vysokými horečkami, dýchacími problémy a kašlem.

Nemoc je sice léčitelná, zatím však nebyl objeven účinný lék. Virus také nebyl přesně identifikován.

Na jeho určení v současné době pracuje 11 světových laboratoří Světové zdravotnické organizace.

Hospodářské noviny, 26.03.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?