SARS: přibývá obětí, virus se rozšiřuje do dalších zemí

2. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle poslední bilance WHO si těžký akutní syndrom dýchacích cest vyžádal už 62 obětí na životech. Dalších 1800 podezřelých případů je hlášeno z 22 zemí. USA kvůli SARS sníží počet diplomatů na konzulátech v Hongkongu...


PRAHA - Podle poslední bilance WHO si těžký akutní syndrom dýchacích cest vyžádal už 62 obětí na životech. Dalších 1800 podezřelých případů je hlášeno z 22 zemí.

Poslední oběti jsou kromě Hongkongu a Číny hlášeny také z Kanady a Panamy.

Kanadské úřady sdělily, že počet podezřelých případů již přesáhl 130. V zemi dosud na SARS zemřeli čtyři lidé.

První případy podezření na výskyt choroby oznámily tyto země: Španělsko, Malajsie, Austrálie, Indonésie, Filipíny a Švédsko.

Nejděsivější je situace v Číně, která hlásí 1167 případů onemocnění. 43 lidí přitom SARS už podlehlo. Světová zdravotnická organizace přitom kritizovala čínské úřady za to, že nedodává včas aktuální informace o této nemoci. Pracovníci WHO totiž zjistili výskyt SARS i ve městech, o kterých čínské úřady nehovořily.

V Hongkongu se chorobou nakazilo dalších 75 osob. Počet nemocných dosáhl 685. Včera zemřel další z pacientů, a tak se počet obětí v zemi zvýšil na 16.

USA se obává o své konzuly

Spojené státy se rozhodly snížit počet svých diplomatů na konzulátech v Hongkongu a v jihočínské provincii Kuang-tung. Ministerstvo zahraničí uhradí návrat diplomatům, jejichž přítomnost není nezbytná.


CO NOVÉHO KOLEM SARS:
- celkový počet obětí se zvýšil na 62
- v Čině je 1167 nemocných
- USA odvolává své konzuly z rizikových oblastí
- MZV varuje občany před cestou do Asie

Americké úřady také zpřísňují opatření na letištích. V úterý muselo dokonce zůstat letadlo po přistání v kalifornském San Jose na letištní ploše se všemi cestujícími a s posádkou.

Čtyři osoby si stěžovaly na příznaky podobné SARS. Po hodině byla karanténa zrušena. Do nemocnice byli převezeni tři cestující, ostatních 139 lidí propustili zdravotníci domů.

MZV: odložte cesty do Asie

Ministerstvo zahraničí kvůli rozšíření onemocnění nebezpečným zápalem plic (SARS) varovalo české občany před cestou do jihovýchodní Asie.

Tiskový odbor ministerstva dnes sdělil, že by lidé měli zvážit své cesty do

Singapuru, Hanoje, Honkongu a Číny a pokud jsou nezbytně nutné, odložili je na pozdější termín.

V Česku přijali lékaři kvůli podezření na SARS 13 pacientů. Většina již byla propuštěna, u žádného z nich se nebezpečný zápal plic nepotvrdil. Na pozorování zůstávají tři lidé v Praze, další pacientka leží v příbramské nemocnici, protože se při zahraničním letu setkala se člověkem nakaženým SARS.

Panika v Kalifornii

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 2.4. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?