Sběr citlivých údajů ve zdravotnictví poslanci podpořili, ale s rozpaky

2. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nepřítomnost několika poslanců ODS na schůzi zdravotního výboru sněmovny umožnila části jeho členů prosadit usnesení na podporu sběru dat o nemocech občanů...


Po dvouhodinovém váhání zdravotní výbor sněmovny podpořil usnesení, v němž doporučil dolní komoře parlamentu, aby projednala návrh novely zákona o péči o zdraví lidu, jíž se má do budoucna legalizovat sběr údajů o občanech ve vztahu k jejich chorobám.

Pokud sněmovna v nejbližším období novelu skutečně schválí a poté také senát, bude moci Ústav zdravotnických informací a statistiky i nadále vést více než desítku národních zdravotních registrů obsahujících data o zdravotním stavu občanů včetně jejich rodného čísla.

Součástí tohoto sběru dat jsou rovněž informace o jednotlivých lékařích - například kolik mají pracovních úvazků, v jakém rozsahu, či koho a jak operovali.

Až dosud se zdravotní registry, ale i registr dat o lékařích vedly převážně jen na základě podzákonných předpisů, což je v rozporu s naší ústavou i evropským právem.

Úřad na ochranu osobních údajů to už v minulosti vytkl ministerstvu zdravotnictví. To se nyní pokouší formou poslanecké iniciativy převést zmíněné podzákonné předpisy do zákona.

Ve zdravotním výboru se však MZ setkalo s kritikou či výhradami od několika subjektů. Například zástupce Úřadu na ochranu osobních údajů poslancům doporučil, aby návrh novely zákona o péči o zdraví lidu nepodpořili a aby o problematice raději nejprve více diskutovali - které registry a v jaké podobě je vůbec vhodné zachovat, aby nebylo porušeno soukromí občanů. Záporné stanovisko k novele prosazované MZ předložilo rovněž vedení České lékařské komory.

Poslanec za KSČM Jiří Maštálka označil za nekorektní fakt, že předsedkyně výboru Milada Emmerová (ČSSD) „využila“ nepřítomnosti některých poslanců ODS, kteří byli dnes v zahraničí či nemocní, a „urychlila“ hlasování o kontroverzní normě.

Také někteří poslanci z politických stran, jež se ujaly záměru MZ udržet v chodu stávající zdravotní registry i do budoucna, před hlasováním váhali, kam se přiklonit. Ředitel odboru zdravotní péče MZ Pavel Březovský apeloval na členy výboru, aby se přiklonili pro zachování existence registrů s citlivými daty, neboť „máme obavy z rozpadu zdravotnické soustavy“, pokud by státní správa nemohla kontrolovat poskytování péče.

(boš), www.Zdravi.Euro.cz, 1.10. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?