Sbohem, nemocniční andílci!

24. 7. 2010 8:53
přidejte názor
Autor: Redakce
Je dost možné, že neetickým oblekům pro těžce nemocné již brzy odzvoní. Pacienti v mladoboleslavské nemocnici již zkoušejí nový revoluční oblek pro těžce nemocné.


Postarali se o to na Katedře oděvnictví Fakulty textilní na Technické univerzitě v Liberci. Nový oblek je již přihlášen jako český a evropský patent.

Oblek má dva díly: kalhoty a halenu

„Dvoudílný oblek se skládá z kalhot a haleny. Oba díly jsou po stranách rozepínatelné a oddělitelné, takže se lékaři k nemocnému dostanou ze všech stran,“ popsal vynález vedoucí Katedry oděvnictví Antonín Havelka.

Snadná údržba i přijatelná cena

Při zašpinění obleku navíc stačí vyměnit jen špinavou část. Je otázkou chvíle připnout k obleku pomocí suchého zipu novou, čistou. Nové části lze připnout více různými způsoby. „Pro nový oblek už máme i zájemce o výrobu,“ řekla mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková. „I cenově je výhodnější než staré obleky, cena by neměla překročit sto padesát korun,“ dodala. Autoři obleku nyní vyhodnocují připomínky lékařů a pacientů. „Konstrukci řešíme tak, aby byla pacientovi co nejpříjemnější. Brali jsme v potaz i nebezpečí proleženin, nemá nový oblek nikde žádný šev, který by pacienta tlačil. Jako materiál jsme použili čistou bavlnu,“ přiblížil Antonín Havelka. Jenom u čisté bavlny ale univerzita možná nezůstane. Vyzkoušet chce i oblek ze speciální tkaniny s antibakteriální úpravou na bázi stříbra.

Oblek pro těžce nemocné stručně

- materiálem je čistá bavlna
- kalhoty i blůzu lze rozdělit na dvě části, což usnadňuje lékaři přístup k pacientovi
- jeden oblek by měl stát kolem sto padesáti korun

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?