Scénář pro nemocnice bude až v únoru

19. 1. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři z nemocnic v kraji Vysočina výpovědi nestahují, rozhodnutí zatím nezměnili. V této chvíli však nikdo ze zúčastněných, ani nemocnice, ani kraj, nechce praxi po prvním březnu stejně jako stav hrozící jednotlivým zařízením nijak komentovat.


Výsledek četných jednání se tak veřejnost dozví zřejmě až na konci února.

Z pěti krajem zřizovaných nemocnic hodlá odejít téměř 60 % lékařů. Jedinou nemocnicí, která by mohla fungovat v nezměněném rozsahu péče, je ta nejmenší - pelhřimovská. A stále platí i to, že právě tato nemocnice by jako jediná (a s ohledem na své kapacity) byla schopná zajistit péči na oddělení ARO a péči intenzivní.

„Spekulovat dopředu o stavu, který by mohl nastat, by v této situaci vedlo jen ke zbytečnému zneklidňování veřejnosti. Nikdo nesedí s rukama v klíně, jednání probíhají. O definitivním řešení budeme určitě informovat včas, a to na konci února,“ uvedla mluvčí jihlavské nemocnice Veronika Novotná.

Popsat, jaká pracoviště by jednotlivé nemocnice od 1. března musely uzavřít či omezit v důsledku odchodu lékařů či které pacienty by čekal transport do sousedních krajů, zatím odmítá i kraj.
S řediteli nemocnic se hejtman Jiří Běhounek sešel v pondělí 17. ledna.

Bohužel, žádný posun

„Musím, ač nerad, konstatovat, že personální situace podložená podanými výpověďmi se v našich nemocnicích nezměnila. Nezaznamenali jsme žádný posun a nejsou žádné náznaky z řad lékařů, že by mohlo dojít ke zvrácení jejich rozhodnutí,“ konstatoval hejtman.

Ještě týž den absolvoval schůzku i se zástupci lékařů a zdravotních sester.

„Zhruba v polovině února by mělo být jasné, jakou úlohu by v krizovém scénáři plnila každá konkrétní nemocnice,“ naznačila mluvčí krajského úřadu Jitka Svatošová. Jak dodala, veškerá navržená opatření nesmí ohrozit ani ty lékaře a zdravotnický personál, kteří v nemocnicích zůstanou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?