Scherfer: Pane ministře, přestaňte pohrdat zdravím lidí v kraji

10. 2. 2012 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústecký kraj, jeden z onkologicky nejpostiženějších regionů v České republice by měl podle záměrů Ministerstva zdravotnictví České republiky přijít o statut komplexního onkologického centra, jediného v kraji.


Vypadá to, že ministerstvo zdravotnictví chce cíleně zlikvidovat špičkovou onkologickou léčbu v ústeckém regionu a navazujících spádových oblastech. Podobný scénář zažila Krajská zdravotní, a. s. již v roce 2008, kdy ministerstvo odebralo statut komplexního centra onkologii chomutovské nemocnice.

Naprosto arogantní mi navíc přijdou vyjádření pana Sršně, tiskového mluvčího MZČR do médií, když říká, že nevidí problém v převedení pacientů do center v jiných krajích. Tvrzení o dostatečné síti onkocenter je pak výsměchem lidem s rakovinou nejen z Podkrušnohorské hnědouhelné pánve – desítky let zatížené těžbou hornin a těžkým průmyslem se všemi důsledky na obyvatele, ale i lidem z obcí na hřebenech Krušných hor. Uvědomuje si vůbec pan Sršeň, že mluví o lidech, o tragických lidských osudech, o těžce postižených onkologických pacientech?

Pacienti nemocnic Krajské zdravotní, a. s. nemají dostupnou péči uprostřed sítě pražských „ministerských“ nemocnic přes dvě, tři ulice, jak ji zřejmě zná mluvčí ministerstva. Naši pacienti leckdy mají problém dostat se za kalamitních situací z hřebenů hor, natož do Prahy, navíc dostupné po rozbitých, dopravou přetížených cestách, bez funkčního dálničního spojení.

Záměr ministerstva zdravotnictví je pro mě šokující, stejně jako arogantní vyjádření jeho mluvčího. Strohé „ministerské“ doporučení, abychom předali pacienty s biologickou léčbou onkocentrům v ostatních krajích a v Praze, mi přijde jako naprosto neuvěřitelný a nelidský projev neúcty a nezájmu o těžce postižené pacienty s rakovinou.

Proto budu usilovat o osobní setkání s ministrem resortu zdravotnictví, s cílem vyjasnění dalšího postupu směrem k našim pacientům, zařazeným do programu biologické léčby.

Komplexní onkologické centrum Krajské zdravotní, a. s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem poskytuje dlouhodobou zdravotní péči na špičkové úrovni a osobně nevidím žádný natolik závažný, neřešitelný problém, který by stál v cestě jejímu dalšímu poskytování. Samozřejmě předpokládám, že všem kompetentním jde především o pacienty – onkologické pacienty.

Vyzývám pana ministra a jeho spolupracovníky, přestaňte pohrdat lidmi, lidskými osudy a zdravím obyvatel Ústeckého kraje. Neberte naše občany jako rukojmí svých „deforem“, přestaňte ohrožovat zdraví našich spoluobčanů.

Radek Scherfer, předseda představenstva Krajské zdravotní, a. s.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?