Schizofrenie jako následek genové a virové interakce?

1. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Je schizofrenie primárním onemocněním buněk glie, které vyplňují prostory mezi mozkovými buňkami? Tuto hypotézu vyslovil molekulární genetik Hans Moises z university v Kielu společně s psychiatry z Rejkjavíkua Mineapolisu...


Je schizofrenie primárním onemocněním buněk glie, které vyplňují prostory mezi mozkovými buňkami? Tuto hypotézu vyslovil molekulární genetik Hans Moises z university v Kielu společně s psychiatry z Rejkjavíku(Island) a Mineapolisu(USA) v BMC Psychiatry (2002;2:8).

K těmto autorům se řadí i Irving Gottesman, který definoval „polygenní“ model schizofrenie.

Moise et al. předkládají k diskusi hypotézu genetického oslabení glie. Oslabení má za následek, že řada růstových a vyživovacích faktorů nervových buněk je tvořena v nedostatečném množství. Tento „funkční nedostatek“ sám o sobě patrně ještě nestačí vyvolat onemocnění.

Musí se přidružit virová infekce (diskutují se HHV-6 a JC viry), která patrně dále oslabuje glie. Tím jsou nervové buňky, velmi zjednodušeně řečeno, zbaveny důležité vyživovací základny. Následkem je zhroucení mezi jednotlivými nervovými buňkami, autory nazvané jako „synaptická destabilizace“, která vede nakonec ke schizofrenii.

Dr. Miloš Němec pro www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?