Schlanger opět předsedou zdravotních odborů

8. 12. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Jiří Schlanger byl na víkendovém sjezdu Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče opět zvolen jeho předsedou. Od 220 delegátů dostal 212 hlasů...


PRAHA -

Místopředsedy byli ze čtyř kandidátů opět zvoleni Jana Dvořáková a Milan Zaoral. Podle předsedy Schlangera příčinou dluhů nemocnic, které dosahují 800 miliónů korun, není růst platů, ale rozpor mezi povinnostmi nemocnic a způsobem jejich financování.

Nemocnice už totiž nemají kam ustoupit a musejí ošetřit každého pacienta, a přitom ceny, které dostávají, neodpovídají nákladům. Sjezd vyzval členy, aby podpořili vstup do Evropské unie, a úsilí svazu bude mj. zaměřeno i na neustálý postupný růst platů všech kategorií zaměstnanců ve zdravotnictví.

Ministryně Součková uvedla, že restrukturalizaci nemocničních lůžek nebude provázet propouštění. Ministerstvo uvažuje o tom, že zhruba dvacet tisíc akutních lůžek se bude muset přeměnit na lůžka následné péče nebo sociální lůžka. Dluhy nemocnic budou na programu úterního zasedání parlamentu.

Součková ale opět potvrdila, že nehodlá plošně oddlužit nemocnice a že nemocnice si budou muset dohodnout splátkový kalendář se svými dodavateli, kterým dluží peníze.

Právo, 9.12.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?