Schlangrovy odbory vyhlásily stávkovou pohotovost kvůli platům

20. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče vstoupil ode dneška do stávkové pohotovosti kvůli platům. Pro 52 000 členů ji vyhlásila výkonná rada svazu, aby zabránila změně systému odměňování pracovníků ve zdravotnictví...


PRAHA - kterou připravuje vláda.

Změnou by se platy zdravotníků snížily v průměru o pětinu.

Předseda svazu Jiří Schlanger potvrdil, že pokud se odbory s vládou na tripartitním jednání, plánovaném na 11. června, nedohodnou, jsou připraveny k razantnějším krokům včetně stávky.

Stávku by vyhlásily ještě do 16. června, než předloží vláda svůj návrh parlamentu.

Schlanger připomněl původní dohodu odborů s vládou, že se dosavadní dvanáctitřídní platová tabulka pro rozpočtovou a příspěvkovou sféru změní v šestnáctitřídní. Kvůli loňským povodním se její zavedení posunulo na rok 2004.


Na tuto změnu vláda potřebuje 13,5 miliardy. Protože však může počítat jen s pěti miliardami, vytvoří podle Schlanegra deformovaný platový systém.

Tabulka se šestnácti třídami by se zdravotníků netýkala, vláda uvažuje o změně systému odměňování ve zdravotnictví na podnikatelský. Údajně tak chce bránit převodu nemocnic na akciové společnosti.

„Důsledkem pro zaměstnance bude snížení příjmů,“ upozornila místopředsedkyně svazu Jana Dvořáková.

Uvedla, že v nynějším platovém systému mají zdravotní sestry ve státních nemocnicích v šesté až osmé platové třídě bez přesčasů od 8500 do 15.000 korun.


V nemocnici, která by byla akciovou společností, by měly minimální mzdový tarif od 8200 do 9500 korun. Tarif lékaře v nejvyšší platové třídě se pohybuje od 16 540 do 23 490 korun.

Tabulka pro podnikatelskou sféru nezná postup podle odpracovaných let, lékař v nejvyšších tarifních stupních si tak přijde na 10.200 až 13.900 korun.

Podle Schlangra využijí odbory stávkové pohotovosti k vyjednávání s vládou a budou postupovat koordinovaně se svazy, které jsou členy Českomoravské komory odborových svazů.

Pokud přistoupí ke stávce, zachovají péči v nemocnicích i sociálních ústavech. Svůj protest zřejmě dají najevo symbolicky.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?