Schválená novela počítá s obnovou rentgenů

28. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Větší bezpečnost lékařských přístrojů pro pacienty by měla přinést novela zákona o zdravotnických prostředcích. Týká se to i obnovy rentgenů tak, aby odpovídaly limitům stanoveným atomovým zákonem...


PRAHA -

„Čas je na to zhruba do roku 2005,“ uvedla Součková s tím, že ministerstvo se bude na obnově finančně podílet. Novelu teď posoudí horní komora parlamentu.

Samoobslužný prodej léků zatím nebude

Do Senátu po putuje i vládní návrh novely zákona o léčivech, který sněmovna rovněž schválila.

Hlasování potvrdilo, že se samoobslužným prodejem léků v nejbližší době počítat nelze.

Poslanec ČSSD Jozef Kubinyi původně navrhoval, aby si lidé mohli v lékárnách některé medikamenty sami vzít a pak je jen u pokladny zaplatit. S tímto návrhem ale ve zdravotním výboru neuspěl a znovu ho už nepředložil.

Kubinyiho návrh se měl v každém případě týkat jen léků, které nejsou na předpis, a i ty by se dál prodávaly v lékárnách. Někteří poslanci nevylučují, že v budoucnu se tato myšlenka uplatní.

Novela také počítá s tím, že léky budou od distributorů k lékařům a nemocnicím dál putovat výhradně prostřednictvím lékáren.

Milan Cabrnoch z ODS sice navrhoval upravit zákon tak, aby bylo možné lékárny vynechat, nakonec ale sám od tohoto požadavku ustoupil.

Jeho iniciativa vyvolala odpor hlavně u lékárníků. Schválená novela jinak harmonizuje české právo v této oblasti s legislativou Evropské unie.


DÁLE ČTĚTE:
Samoobslužný prodej a přímé dodávky léčiv byly „stopnuty“\\
Samoobslužný prodej OTC léků - jedna z možných alternativ
Koupíme léky v samoobsluze?

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?