Schválená onko a traumacentra dostanou evropské peníze

3. 4. 2009 9:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví bude z evropských strukturálních fondů financovat modernizaci a dovybavení trauma a onkocenter, která prošla auditem a získala ministerskou akreditaci. Ta ostatní, kterým statut specializovaného pracoviště nebyl udělen, evropské peníze čerpat nemohou...


Změnit se má také způsob úhrady péče v centrech ze zdravotního pojištění.

„Celkem asi dvě miliardy korun půjdou zejména na technické dovybavení traumacenter a onkocenter, která byla vytypovány předchozím auditem,“ uvedla ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS).

„Během letošního roku získá prostředky z evropských fondů třináct onkocenter a jedenáct traumacenter, která získala razítko specializované péče,“ dodala Filipiová.

Podobný postup ministerstvo chystá i u dalších specializovaných pracovišť.

„Systém audit, pak investice a navýšení úhrad chceme uplatnit například i u kardiocenter,“ potvrdil náměstek ministryně Marek Šnajdr.

Ostatním budou sníženy platby

Podle Filipiové by tak mělo jít do roku 2013 do zdravotnictví asi 20 miliard korun. „Další výzva se bude týkat kardiocenter, potom budou následovat neurocentra,“ upřesnila Filipiová.

Změny v systému specializovaných pracovišť mají následovat také změny jejich financování z veřejného zdravotního pojištění. „Akreditovaná centra budou hrazena výkonově. Tzn. že uhradíme všechnu péči, kterou udělají, což není ve zdravotnictví pravidlem. Souběžně se upraví i cena těchto výkonů,“ upřesnil Právu ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák.

Těm bez akreditace chce VZP snížit zálohy na letošní rok. „S nemocnicemi musíme o snížení paušálu jednat individuálně. U zařízení, která v minulosti traumacentry byla, je to poměrně významná částka. Například brněnské úrazové nemocnici, která akreditaci nezískala, byla paušální sazba snížena o šedesát miliónů korun za rok,“ dodal Horák.

Změny ve financování z veřejného pojištění by podle něj měly začít plně fungovat od příštího roku. „Nyní nový systém zkoušíme pilotně,“ řekl Horák.

Hana Škodová, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?