Schválení zdravotní reformy odloženo. Chybí stránka

15. 6. 2011 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve středu ráno měla sněmovna definitivně schválit "malou" reformu zdravotnictví, která mimo jiné upraví poplatky za recept a pobyt v nemocnici nebo zpoplatní zubní plomby pro pacienty starší 18 let. Do projednávání se ale vloudila chyba: část poslanců dostala na své lavice nekompletní podklady.


Z pozměňovacího návrhu ministra Leoše Hegera (TOP 09) vypadla jedna stránka, shodou okolností klíčová: zavádí totiž aukce na léky.

Stručně řečeno: ministr chce, aby o tom, který lék z dané skupiny léků proti určité nemoci bude plně hrazen pojišťovnou, rozhodovala pouze cena - tedy aby to byl nejlevnější lék. To se příliš nelíbí farmaceutickým firmám.

Spiklenecké teorie...

Právě to zavdalo příčinou různým spikleneckým spekulacím včetně těch, že lobbisté farmaceutických firem, kteří i v úterý kroužili sněmovnou, mají o dva dny víc na zpracovávání poslanců.

„To jsou dohady, osobně příliš nevěřím na špionážní teorie,“ ´tvrdí ministr Leoš Heger.

Někteří poslanci ostatně i ministrovi vyčítají, že tento zákon se prodírá sněmovnou poněkud chaoticky.

Poslanci ho začali projednávat v době, kdy se vládní trojkoalice ještě neshodla na podobě „malé“ reformy. Jasno nebylo ani v okamžiku, kdy zdravotní výbor přijal komplexní pozměňovací návrh k Hegerovu návrhu. Teprve poté, co se konečně koalice shodla, předložil ministr Heger pozměnění už pozměněného návrhu.

... nebo divoké novely?

„Hledám chybu i u sebe,“ připustil Heger. Trvá ale na tom, že za chybějící stránku nemůže jeho úřad, ale sněmovní personál, který ho množil poslancům.

Celý článek najdete na serveru AKtuálně.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?