Schválili smlouvu na pronájem nemocnice

20. 10. 2010 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Koaliční kluby ČSSD a KSČM ve vedení Karlovarského kraje schválily po některých drobných úpravách většinou hlasů nájemní smlouvu na pronájem sokolovské nemocnice společnosti Nemos Sokolov na dvacet let.


Zatímco soc. dem. byla celá pro, někteří zástupci komunistů se v hlasování zdrželi. „Smlouvu o smlouvě budoucí na pronájem sokolovské nemocnice bude krajská rada schvalovat ve středu 20. října,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví Václav Larva (ČSSD).

„Konečné znění smlouvy o pronájmu má být hotovo po oponentním právním posudku nejpozději do poloviny listopadu. Do té doby má být k dispozici rovněž znalecký posudek, z kterého vzejde výše nájemného za sokolovskou nemocnici,“ dodal Larva.

„To by se mělo valorizovat podle výše roční inflace,“ uvedl náměstek hejtmana Jaroslav Borka (KSČM). Ze stejného znaleckého posudku má také vzejít objem investic, ke kterým se nájemce zaváže. „Jejich minimální výše je zatím stanovena na 30 miliónů korun za 20 let,“ uvedl Larva.

Zatím není vůbec smluvně ošetřeno, zdali Sokolovská uhelná, jak už dříve veřejně deklarovala, bude do sokolovské nemocnice jako strategický partner projektu investovat. Podle Larvy to vyřeší společná deklarace uhelné společnosti a nájemce. To se ale nezdá jako nejlepší řešení komunistům, podle kterých nebude mít kraj žádné jistoty.

„Z pohledu kraje je pozice Sokolovské uhelné ohledně investic nejasná. Chtěli jsme trojdohodu,“ komentoval Borka, který je proti pronájmu sokolovské nemocnice. Zatím není také jasné, zdali Nemos Sokolov uhradí najednou nebo po částech zásoby sokolovské nemocnice. Ve smlouvě je naopak zajištěno, že Nemos Sokolov nebude moci bez svolení krajské rady zrušit žádné oddělení sokolovské nemocnice.

„To ve smlouvě nebylo a prosadili jsme to tam,“ komentoval Borka. Pokud by to nájemce krajských radní nerespektoval, může podle Larvy dostat pokutu až do výše jednoho miliónu korun. „Nebo kraj může nájemní smlouvu vypovědět,“ dodal Larva. Zařízení nemocnice Nemos Sokolov převezme bezplatně, přičemž po vypršení smlouvy za dvacet let, pokud nebude smlouva prodloužena, má stejným způsobem převzít zpět zařízení od společnosti kraj.

Jak uvedl Larva, zatím se nejednalo o způsobu řízení sokolovské nemocnice. Podle informací Práva by ale představenstvo společnosti Nemos Sokolov bylo plně v pravomoci jejich zakladatelů, tedy majitelů nemocnice v Ostrově bratrů Soukupových. Dozorčí rada má být tříčlenná se zástupci společnosti Nemos Plus, Sokolovské uhelné a kraje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?