Schwarz má strach o nedonošené děti

26. 1. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitel pražské záchranky a senátor za ODS Zdeněk Schwarz se obává, že nemocnice nebudou schopny po avizovaných odchodech lékařů zajistit péči o pacienty v plném rozsahu jako dosud. Nejpostiženějším oborem je podle něj porodnictví a péče o dříve narozené děti.


Počet porodů, které se za asistence zdravotnických záchranářů odehrají doma, by se podle něho v brzké době mohl zvýšit. „Každý porod je rizikový, otázka také je, kam rodičku s novorozencem poté odvezeme. Jako možnost se jeví zdravotnická zařízení ve Středočeském kraji, tam ještě nějaké volné kapacity jsou,“ řekl Schwarz.
S problémy se podle něho bude zřejmě také potýkat obor neonatologie, péče o dříve narozené děti, dále ARO některých pražských nemocnic a také neurologie. „Obeslal jsem dopisem ředitele pražských nemocnic s otázkami, zda dojde k omezení péče, jaká opatření chystají a jak budou zajišťovat náhradní péči. Nyní čekáme na odpovědi,“ řekl Schwarz.

Pražané přednostně

Podle statistik tvoří 40 procent pacientů pražských nemocnic ti ze Středočeského kraje. Nemocnice by se podle Schwarze měly v méně závažných případech orientovat na pražské pacienty a těm ze středních Čech, kde není situace s avizovanými odchody lékařů tak závažná, by měly prioritně poskytovat péči středočeské nemocnice.
Pražská záchranná služba je zatím podle něj schopna zajistit i zvýšené požadavky na její fungování vlastními silami. Od záchranné služby zatím žádný lékař neodešel, naopak se k ní hlásí lékaři z pražských nemocnic.
„Situace mezi doktory a ministerstvem zdravotnictví je ale vyhrocená. Ani jedna ze stran nechce ustoupit, to se stane zřejmě až tehdy, když zemře první pacient,“ podotkl Schwarz.

V centru pomůže elektromobil

Pražská záchranka přebírá v těchto dnech do zkušebního provozu elektromobil Smart, ke kterému později přibude ještě jeden. Ty by měly monitorovat situaci v centru metropole, především Staroměstské a Václavské náměstí společně s přilehlými ulicemi.
„V centru máme nejvíce zásahů a přitom žádné výjezdové stanoviště. Záchranář v elektromobilu bude mít ve výbavě vše potřebné pro prvotní ošetření a bude tvořit jakýsi předvoj posádky rychlé zdravotnické nebo lékařské pomoci,“ vysvětlil náměstek zdravotnické sekce pražské záchranky Jaroslav Valášek. V centrech velkých evropských měst podobnou službu prý zajišťují zdravotníci na motorkách nebo i na bicyklech. Přínos elektromobilů bude vyhodnocen za půl roku.
V roce 2010 ošetřili pražští zdravotničtí záchranáři 97 392 pacientů, což je proti roku 2009 růst o 3,3 procenta. Nejzatíženějším měsícem byl prosinec, kdy vozy vyjížděly k 11 215 případům. Dispečerky přijaly 199 144 tísňových volání a záchranářský vrtulník vzlétl ve 465 případech. Průměrný čas dojezdu k pacientovi se pohybuje pod hranicí osmi minut.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?