Schwarzenegger proti státní regulaci potravních doplňků

10. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger vystoupil proti regulaci potravních doplňků, kterou prosazuje vláda. V současnosti nemusejí výrobci těchto produktů dokazovat bezpečnost a efektivitu svých výrobků. Vláda však chystá zpřísňující opatření. Od dubna začne platit zákaz prodeje potravních doplňků s obsahem efedrinu...


Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger vystoupil proti regulaci potravních doplňků, kterou prosazuje vláda. Ta chce zpřísnit podmínky, za kterých může výrobek zůstat na trhu.

V současnosti nemusejí výrobci vitaminů, bylinných přípravků a minerálů dokazovat bezpečnost a efektivitu svých výrobků. Podle nynějších zákonů může být určitý doplněk stažen z trhu pouze tehdy, když vláda dokáže, že daný produkt představuje pro spotřebitele „neúměrné“ riziko.

V oblasti regulace už podnikla vláda konkrétní kroky a podle některých odborníků by Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) měl opatření ještě zpřísnit.

Od dubna začne platit zákaz prodeje doplňků, které obsahují efedrin. Úřady tak reagují na nedávný případ, kdy se ukázalo, že jistá kalifornská firma BALCO zaměřená na ochod s nutričními výrobky distribuovala steroidy. Z nelegálního obchodu obvinila velká federální porota dva čelní představitele firmy.

Schwarzenegger, který přiznal, že jako kulturista užíval steroidy, označil snahy úřadů regulovat tento trh za zbytečné. „Vždycky jsem vystupoval proti tomu, aby se FDA angažovala v oblasti prodeje potravních doplňků,“ uvedl guvernér.

V prosinci loňského roku FDA oznámila, že hodlá zakázat prodej doplňků, které obsahují efedrin. Uvedla, že tento stimulant zvyšuje krevní tlak, zatěžuje oběhový systém a může způsobovat vážné srdečními problémy, které v některých případech končí smrtí.

Někteří američtí odborníci poukazují na to, že současný regulační mechanismus neposkytuje dostatečný dohled nad firmami typu BALCO. Volají proto po přísnějších pravidlech.

DÁLE ČTĚTE:
Doplňky stravy a dobré mravy
Dovozce potravních doplňků žaluje novináře i prezidenta lékařské komory
„Lifestyle drugs“
Reklama na potravinu nebo lék?

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 9.3. 2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?