Sdružení: Bojkot e-neschopenek na Zlínsku není stanovisko všech

5. 12. 2019 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Bojkot e-neschopenek částí lékařů ze Zlínska není podle Sdružení praktických lékařů ČR (SPL) stanoviskem této organizace. K novému systému se vyjádříme v úterý, řekl předseda celostátního sdružení SPL Petr Šonka. Systém elektronického hlášení pracovních neschopností od lékařů České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) a zaměstnavatelům má naostro fungovat od 1. ledna.


"Většina regionálních sdružení čeká na stanovisko Sdružení praktických lékařů ČR," dodal Šonka. Lékaři ze Zlínska chtějí od příštího roku vypisovat neschopenky nikoliv elektronicky, ale na nových tiskopisech. Vadí jim, že ministerstvo práce nebude novou povinnost lékařům hradit. Chtěli by si také systém před ostrým spuštěním vyzkoušet, což zatím nejde.

Protestovat se ale v regionech nechystají v Libereckém, Karlovarském, Ústeckém kraji ani na Vysočině. "Nelíbí se nám však přístup ministerstva práce a sociálních věcí, že nám naloží povinnosti, ale nehodlají nám na to přispět," řekla za SPL v Libereckém kraji Irena Moravíková. Lékaři si podle ankety museli pořídit nové moduly svých lékárenských softwarů řádově za tisíce korun.

Systém je podle nich nevyzkoušený. "Opravdu se toho ostrého provozu od 1. ledna bojíme a jsme z toho ve stresu, protože lidé budou chtít neschopenky jednak zpětně za období Vánoc a také z důvodu chřipkové sezony," řekla Jaroslava Švandrlíková ze SPL Karlovarského kraje. Obává se také, že budou neschopenky muset vyřizovat i za lékaře specialisty.

Lékaři z Olomoucka postup zlínských kolegů podporují a byli by ochotní se k protestu připojit. "Zatím máme ohlasy třeba od lékařů ze Šternberka, Přerova, ale i z Olomouce a Prostějova a ti podporují zlínské kolegy a byli by ochotni se (k protestu) připojit," řekla krajská předsedkyně Sdružení praktických lékařů Jarmila Ševčíková. Podle ní by jasněji ohledně případného připojení praktických lékařů v Olomouckém kraji k protestu mělo být na začátku příštího týdne.

Podle ministerstva práce hrozí za bojkot nového systému lékařům pokuta až 10.000 korun. Vládní koalice ANO a ČSSD se shodla na tom, že za vypsání e-neschopenky nebudou lékaři dostávat platbu. Vláda předpokládá, že elektronická varianta proces zjednoduší. Lékaři budou pacientům i při vyplnění e-neschopenky dál vydávat papírové průkazy. Kritikům vadí, že i nový elektronický systém stále trvá na dokladech v papírové formě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?