Sdružení bude bojovat proti úpadku kyjovské nemocnice

26. 8. 2011 7:56
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři a sestry kyjovské nemocnice založili sdružení. Chtějí dosáhnout kromě jiného odvolání Josefa Pejchla z postu ředitele.


Jako personální devastaci nemocnice, která je řešitelná už jen odvoláním ředitele. Tak charakterizovali stav v Nemocnici Kyjov ti, kteří se sešli na veřejném shromáždění v kyjovském kulturním domě ve čtvrtek odpoledne. Přišlo více než dvě stě lékařů, sester, starostů regionu, bývalých zaměstnanců nemocnice i pacientů.

Akci svolala sedmička lékařů a sester spolu s bývalým předsedou čestné rady nemocnice a bzeneckým starostou Pavlem Čejkou. Založili občanské sdružení, které chce bojovat proti úpadku nemocnice, jenž podle nich hrozí.

„Jsem především ráda, že přišlo tolik lidí. Mnozí z kolegů mi říkali, že se bojí na podobné akci ukázat. Situace totiž zašla tak daleko, že zaměstnanci nemocnice se bojí přijít na akci pořádanou zaměstnanci nemocnice,“ uvedla za řečnickým pultem jedna z organizátorek setkání Monika Hálková, která pracuje v kyjovské nemocnice jako sestra na oddělení ARO.

Zpoza řečnického pultu padala pak od různých řečníků taková označení jako atmosféra strachu, prohlubující se krize, nulová komunikace s podřízenými, poškozování mediálního obrazu nemocnice prostřednictvím jeho vedení či cenzura diskuze ve vnitropodnikovém informačním systému.
Kardiolog Jaromír Břeň uvedl i několik podle lékařů nesmyslně zavedených postupů, a to bez předchozí konzultace.

Šlo podle něj například o příslužby neurologů řešené tak, že o víkendu je neměl kdo sloužit. „Dokonce jsem o tom nevěděl. Zjistil jsem to až při své službě, kdy jsem nutně potřeboval neurologa a žádný nebyl k dispozici. Nakonec jsem jednoho sehnal na telefonu a přemluvil ho,“ řekl Břeň.

V reakci na novou směrnici o ohledávání zemřelých dokonce odmítli podle jeho slov kolegové sloužit, protože to znamenalo takové navýšení práce, že by mohla být ohrožena kvalita péče o pacienty. Jak dodal, z nemocnice v poslední době odešlo více než čtyřicet zaměstnanců, mezi nimiž byli i dlouholetí odborníci, za něž přišla buď žádná, nebo neadekvátní náhrada. Obavy ze situace v nemocnici pak přednesl i starosta Kyjova František Lukl, který promluvil za všechny starosty Kyjovska, se kterými se před shromážděním setkal na mimořádné schůzi.

„Jsme přesvědčení, že počínání ředitele Pejchla má jediný cíl - snížit objem poskytované péče,“ řekl Lukl s tím, že postoj starostů je jednotný. Mezi návštěvníky byl i samotný ředitel Josef Pejchl a náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Eva Havlíková.

Zatímco první jmenovaný se ani po opakovaných výzvách nechtěl k akci vyjádřit ani Hodonínskému deníku Rovnost a poté ani veřejnému shromáždění, jeho spolupracovnice tak učinila.
„To, co tady zaznívá, jsou samé lži. Je mi smutno z mých kolegů zdravotníků, kteří si v současné době berou pacienty a celou veřejnost jako rukojmí.

Komunikujeme s každým, kdo s námi komunikovat chce,“ hájila Havlíková postup vedení nemocnice, kterému přítomní vytýkali především direktivní způsob vedení a neschopnost naslouchat. „Že se tady vytahuje špína, z toho je mi hodně špatně. Mí kolegové manipulují s vámi, pacienty,“ dodala Havlíková, která pak po několika minutách i s ředitelem odešla.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?