Sdružení nabízejí dnes testování na AIDS zdarma i osvětové akce

1. 12. 2011 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Bezplatné testování na AIDS připravila na dnešek pro zájemce v šesti místech republiky organizace Rozkoš bez rizika. V metropoli i jinde se pak budou konat také další akce, které mají upozornit na nebezpečí šíření viru HIV a nemoci selhání imunity. Na dnešek totiž připadá světový den boje proti AIDS.


Od roku 1985, kdy se v Česku objevil první případ nákazy virem HIV, testy odhalily infekci u 1649 osob - u 306 žen a 1343 mužů. Nemoc AIDS dostalo dosud 336 osob. Zatím na ni v ČR zemřelo 176 pacientů. Letos do konce října přibylo 127 nových nakažených. Loni jich bylo celkem 180. V posledních letech počty každoročně stoupaly.

Vir se nejčastěji přenášel při sexu. Celkem se tak dosud v Česku nakazilo skoro 87 procent pacientů. Zhruba dvě třetiny z nich tvořili homosexuálové či bisexuálové. Podle výsledků květnového průzkumu nepovažuje AIDS za hrozbu 82 procent Čechů a Češek. Třetina lidí se při náhodném sexu nechrání a kondom nepoužívá. Víc než pětina dotázaných pak ani neví, zda se nákaza přenáší polibkem. Podle expertů strach z choroby opadl i díky vývoji nových léků, díky nimž pacienti žijí mnohem déle.

Organizace Rozkoš bez rizika nabízí dnes bezplatné testování v Praze, Brně, Ostravě, Českých Budějovicích, v Jihlavě a Hradci Králové. Loni toho využily dvě stovky lidí. U nikoho z nich se podle představitelek sdružení vir HIV nepotvrdil.

Informace o nemoci AIDS i prevenci budou moci zájemci dnes získat také ve zvláštní tramvaji, která bude odpoledne jezdit po hlavním městě. Dobrovolníci České společnosti AIDS pomoc, která provozuje Dům světla pro nemocné, v ní budou cestujícím nabízet vedle informačních materiálů i kondomy. Loni jich rozdali tisícovku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?