Se zásobováním krví nemají nemocnice v ČR prý problém

6. 9. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Se zásobováním krví nemají nemocnice v Česku problém, řekl ČTK člen výboru Společnosti pro transfuzní lékařství Miloš Bohoněk z oddělení hematologie, biochemie a krevní transfuze Ústřední vojenské nemocnice.


Česku sice chybí asi 100.000 dárců, aby vyhovělo doporučením Světové zdravotnické organizace, těmto ideálním číslům podle Bohoňka ale nevyhovuje žádná země. „Je to virtuální číslo, dárců je v Česku dost, vždycky bylo a také bude,“ prohlásil.

Menší počty dárců srovnává to, že bezplatní dárci chodí na odběry častěji. Jak ale stárnou, ubývá jich. Dárce přetahují na svou stranu také komerční centra, která platí za plazmu. V letních měsících, kdy část dárců je na dovolené, chybí občas někde krev určité krevní skupiny. Nemocnice si podle Bohoňka ale navzájem vypomohou.

Menší problém by mohl být s doplňováním dárcovských řad, ale i to se podle Bohoňka díky náboru daří. Například v Praze každý rok přibude do registru 800 až 1000 nových dárců. „Potřebujeme, aby se registr obnovoval, protože čím bude širší, tím budeme mít možnost většího výběru v případě nedostatku nějaké krevní skupiny,“ vysvětlil lékař.

Transfuzní služba provedla loni přes 1,1 milionu odběrů krve od téměř 272.000 dárců. Počty evidovaných dárců proti předchozímu roku stouply o téměř čtyři procenta na více než 300.000 a zhruba o procento se zvýšil počet těch, kteří krev skutečně dali, uvádějí statistici na svém webu.

Náhrada krve od dárců umělou krví se s výjimkou částečného užití v jižní Africe a Rusku nikde na světě nepoužívá. „Je to zatím spojeno s řadou komplikací a hlavně je to poměrně drahá věc,“ řekl lékař.

Krev v Česku je testovaná a kontrolovaná, riziko přenosu infekční žloutenky či HIV/AIDS je minimální. „Samozřejmě stoprocentní to testování není nikdy. V Česku navíc je o něco horší, než je obvyklý standard. Na druhou stranu česká dárcovská populace je poměrně zdravá, riziko od českých dárců je malé,“ ujistil Bohoněk.

Darovat krev může zdravý člověk od 18 do 60 let věku a může přijít na kterékoli transfuzní oddělení bez doporučení. Ženy mohou dát krev čtyřikrát do roka, muži pětkrát. Plazmu a krevní destičky lze darovat každé dva týdny, v případě plazmy až 25 litrů za rok.

Nejvíce dárců je mezi 25 až 35 lety, dvě třetiny jsou muži. Až 45 procent dárců má krevní skupinu A či 0, pětina B, pět až sedm procent AB. Čtyři krevní skupiny objevil lékař Jan Janský, od jehož smrti uplyne 8. září 90 let.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?