Se ztrátou skončila pololetí polovina nemocnic řízených MZ

17. 10. 2013 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Se ztrátou skončila v prvním pololetí polovina fakultních nemocnic a ústavů řízených ministerstvem zdravotnictví. Vyplývá to z dat statistiků, jež si ČTK vyžádala.


Fakultní nemocnice Hradec Králové skončila s propadem téměř 125 milionů korun, brněnská Fakultní nemocnice u sv. Anny 124 milionů a pražská Všeobecná fakultní nemocnice přes 107 milionů korun. Celková ztráta 19 přímo řízených nemocnic činila 443 milionů korun, loni v pololetí měly zisk 387 milionů korun.

Z 19 přímo řízených nemocnic tři odmítly souhlas se zveřejněním dat, a to pražský Ústav hematologie a krevní transfúze, brněnské Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie a Fakultní nemocnice Brno.

Z 16 nemocnic, jejichž data byla zveřejněna, uzavřely první pololetí s nejlepším hospodářským výsledkem Fakultní nemocnice Plzeň, téměř 148 milionů, a Fakultní nemocnice Olomouc s téměř 88 miliony korun.

Celkové výdaje přímo řízených nemocnic k 30. červnu dosáhly 30,349 miliardy, meziročně stouply o tři desetiny procenta. Celkové výnosy, zahrnující hlavně platby od zdravotních pojišťoven byly 29,906 miliardy a oproti loňskému prvnímu pololetí klesly o 2,4 procenta.

Ministerstvo podrobný žebříček nemocnic nezveřejnilo. V materiálu pro čtvrteční tripartitu ale přiznává nepříznivý trend zadlužování nemocnic. Závazky po splatnosti všech nemocnic ČR činily v pololetí 5,2 miliardy korun a ztráta téměř 1,5 miliardy. Z dat také vyplývá, že nejrychleji se zadlužily fakultní nemocnice, které mají závazky po splatnosti 2,1 miliardy.

Krizový štáb nemocnic, odborů a pacientů varoval, že přinejmenším třetina nemocnic je existenčně ohrožena. Požádal prezidenta Miloše Zemana, aby použil své autority ke korekci přístupu vlády v demisi k nemocnicím. Hrozí prý omezování péče. Občany štáb vyzval, aby své nemocnice bránili. Odboráři jsou ve stávkové pohotovosti, do voleb stávku nechystají.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?