Se zvýšením platů od března ohlašují nemocnice i propouštění

25. 2. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Navzdory všem blábolům ministerstva se totiž platby pojišťoven v prvním pololetí roku zvyšovat nebudou! Pro nás to znamená další propouštění a snižování nákladů, ačkoliv už nevíme...


Nemocnicím zřejmě hrozí vlna propouštění. Podle jejich ředitelství příjmy od zdravotních pojišťoven nepokryjí náklady na zvýšení platů ve zdravotnictví od 1. března a z vlastních zdrojů lze brát jen za cenu snižování počtu pracovníků a plánovaných investic.

Také reálný růst platů bude podle šéfů nemocnic zjevně nižší než říkají s vládou dohodnutá procenta - o 11 procent všem zaměstnancům a u zdravotnických pracovníků ještě sedm procent navíc, protože při zvednutých tarifech v mnoha případech se bude škrtat v osobních ohodnoceních. „Loňský rok jsme skončili ve ztrátě osmatřicet miliónů korun. Jak po nás někdo může chtít, abychom za takové situace zvyšovali platy? Ztráta se prohloubí o dalších osm miliónů. Navzdory všem blábolům ministerstva se totiž platby pojišťoven v prvním pololetí roku zvyšovat nebudou! Pro nás to znamená další propouštění a snižování nákladů, ačkoliv už nevíme, jak to po všech našich úsporných opatřeních uděláme. Zvýšit platy musíme o tarify, protože naše sestry mají pohyblivou část mzdy tak minimální, že s ní manipulovat nejde,“ uvedl ředitel lounské nemocnice Zdeněk Stružka. „Tarify jsme povinni zaměstnancům zvýšit, ale další složky jejich platu půjdou dolů. Reálné navýšení platů bude kolem tří procent,“ uvedl ředitel nemocnice v Chebu Milan Burša.

Prémie vezmou zřejmě za své

Obdobná situace bude zřejmě i v dalších nemocnicích. Na jedné straně nemocnice zvýší zdravotníkům tarifní platy o osmnáct procent, na druhé jim ale sníží osobní ohodnocení. Lékaři, u nichž tarif tvoří přibližně třetinu celého platu, tak dostanou přidáno minimálně. Sestry by na tom měly být lépe. „Zvýšit tarify musíme, ale bez dalších kroků bychom to utáhli maximálně dva měsíce. Ještě jsme o tom nejednali, ale pravděpodobně to půjde cestou zrušení odměn či osobního ohodnocení,“ řekl Právu zdroj z nemocnice v Novém Městě na Moravě. Také ředitel Okresní nemocnice ve Strakonicích Vladimír Hanáček Právu připustil, že po březnovém povinném navýšení platů, že zaměstancům se už nebude dále navyšovat osobní příplatek a někteří o něj přijdou, a že dojde i k uváženému propouštění. „Jednoduše nemáme peníze. Jsem ředitelem už pět let a plošné navýšení zažívám potřetí. Vždy to pro nás znamenalo komplikace. Teď si nebudeme moci dovolit přijímat například nové lékaře,“ poznamenal Hanáček. „Budeme muset omezit počet pracovníků, rozsah zdravotní péče a možná uzavřít některé oddělení,“ konstatovala ředitelka sokolovské okresní nemocnice Věra Procházková.

Odbory: peníze budou

Odbory ve zdravotnictví jsou však přesvědčeny, že prostředky na vyšší platy budou. „Nemocnice budou mít na zvýšení platů. Nárůst výběru zdravotního pojištění má být 7 až 10 miliard. Z toho polovina jde do nemocnic. Takže peníze na to budou,“ tvrdí předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů Milan Kubek. Dodal, že jeho klub se propouštění technicko-hospodářského personálu nebrání. „Úředníků je v nemocnicích nadbytek,“ konstatoval. „Nemocnice nemá dostatek prostředků na stanovené zvýšení platů. Kdybychom chtěli našim 1600 zaměstnancům zvýšit mzdy, potřebovali bychom více než 70 miliónů korun a zdravotní pojištovny nám na letošní rok nenabízejí navýšení ani na prostou inflaci. Očekáváme tedy mnohamiliónovou ztrátu,“ oponuje odborům ekonomický ředitel Nemocnice Pardubice Radim Petráš. „Stále hledáme, kde na zvýšení vzít peníze. Znamená to pro naši nemocnici do konce roku 200 miliónů navíc. Nárůst příjmů od pojišťoven pokryje zhruba polovinu,“ řekl Právu Martin Holcát, ředitel Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Nevyloučil, že nemocnice bude muset některé pracovníky propustit nebo omezit dostupnost některé péče. „Bojím se krize, že to nevydržíme, že se protáhnou lhůty splatnosti dodavatelům atd. Tak revolučně snížit náklady nelze. Nikdo si neuvědomil, že přechod na euro v Evropě má dopad i do našeho zdravotnictví, protože ceny se zaokrouhlují výš,“ řekl Holcát.

Velké nemocnice jsou na tom lépe

Velké nemocnice přes všechny problémy s vyššími náklady jsou na tom asi přece jen lépe než ty v okresech. „Hospodářská situace je u nás velice dobrá. Chceme mít kvalitní pracovníky a ty musíme dobře zplatit. Proto je naším zájmem i nadále zvyšovat platy,“ vysvětlil ředitel Krajské nemocnice v Č. Budějovicích Jiří Bouzek. „Vzhledem k tomu, že okolní menší nemocnice mají jisté problémy jak finanční, personální, tak i technického rázu, posílají pacienty k nám. Bylo by tedy protismyslné, abychom propouštěli personál, i když vzhledem ke způsobu financování budeme muset nějaká opatření přijmout,“ řekla Právu ředitelka Fakultní nemocnice v Plzni Jaroslava Kunová, podle které bude nemocnice nucena omezit například iněkteré investice. Z ředitelství Fakultní nemocnice Brno oznámili už první propouštění. Dotkne se 174 lidí z celkového počtu 4500 zaměstnanců. Po zvýšení od 1. března tak bude lékař v této nemocnici mít průměrně kolem 34 000 korun a sestra přes 17 tisíc.

Právo, 23.2.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?