Šedesát procent léků v Nigérii jsou prý padělky

28. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Koupit si v Nigérii prášky nebo kapky se podobá ruské ruletě. Životu nebezpečné padělky nejsou mnohdy k poznání, zkušenému oku je může prozradit jen nedbalé balení a falešná adresa výrobce...


LAGOS - Svíravé bolesti břicha zachvátily Nigerijce Johnsona Olisu poté, co začal užívat antibiotika předepsaná na ušní infekci. Téměř v bezvědomí byl převezen do nemocnice. Podle lékařů měl velké štěstí, že přežil, píše agentura AP.

Koupit si v Nigérii prášky, sirup nebo kapky se podobá ruské ruletě. Životu nebezpečné padělky nejsou mnohdy k poznání, zkušenému oku je snad může prozradit jen nedbalé balení a falešná adresa výrobce.

Přitom však padělky tvoří více než polovinu léků, jež se v nejlidnatějším státě Afriky vyrábějí a prodávají.

Stovky tisíc obětí nigerijských léků

Západní velvyslanectví varují své občany, aby se vyhýbali nigerijským lékárnám kromě těch, které dovážejí léky z Evropy a Spojených států.

Dokonce i některé sousední africké země dovoz nigerijských přípravků z těchto důvodů již zakázaly.


ZPŮSOBY, JAK SE FALŠUJÍ LÉKY
Lék na vyrovnání krevního tlaku obsahuje vodu smíchanou s cukrem.
Léky s prošlým datem se opatří novými etiketami.

Antibiotika prakticky bez jakýchkoli aktivních složek.

Ředitelka nigerijské organizace pro kontrolu potravin a léků Dora Akunyiliová se domnívá, že počet obětí několik desetiletí neregulovaného obchodu s padělanými léky může jít do stovek tisíc.

„Když mi řekl, že bolesti začaly v souvislosti s předepsanými antibiotiky, chtěl jsem balení tablet vidět,“ vzpomíná si lagoský lékař Nwandu Emenike, který Olisuovi léky předepsal.

„Okamžitě jsem poznal, že se jedná o padělek,“ dodává.

Zdaleka ne všichni lékaři však rozdíl mezi skutečnými a falešnými léky, prodávaným za pár haléřů u pouličních obchodníků, odhalí.

Příklady falešných léků

Nigerijská organizace pro kontrolu léků může uvést řadu případů prodeje falešných prostředků.

Lék na vyrovnání krevního tlaku obsahující vodu smíchanou s cukrem. Analgetika prodávaná jako přípravek proti malárii.

Léky s prošlým datem, které jsou opatřeny novými etiketami. Antibiotika prakticky bez jakýchkoli aktivních složek.


Má-li se například ampicilin brát v 250miligramových tabletách, padělatelé jedou do Indie nebo Číny a nechají tam vyrobit léky s obsahem 20 miligramů příslušné látky.

Když se antibiotika používají v tak neznatelných množstvích, vyvinou si infekční organismy dokonalejší obranyschopnost, která vede k objevení nových druhů dříve vyléčitelných onemocnění.

Před rokem Akunyiliová zahájila se svou organizací tažení proti takovým lékům na nigerijském trhu. Od té doby se počet padělaných, nestandardních či prošlých léků pohyboval údajně kolem 80 procent. Nyní je jich asi 60 procent.

Řada z nich se vyrábí v improvizovaných továrnách, zchátralých skladištích či přímo v domovech některých Nigerijců v rušných městech Lagosu, Onitshe či Abě. Další léky jsou dováženy ze zahraničí, hlavně z Číny a Indie. Z obchodu s padělky bohatnou mezinárodní zločinecké gangy.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?