Sedlčanská nemocnice měla milionový přebytek

17. 5. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Sociální demokraté a komunisté blokují na parlamentní úrovni transformaci nemocnic na obchodní společnosti. Obávají se, že by tvorba zisku měla navrch před péčí o pacienty. Soukromá společnost Mediterra, která provozuje čtyři roky sedlčanskou nemocnici, jim svými výsledky ale nedává za pravdu...


Sedlčanská nemocnice zaměstnává 189 lidí. Na 99 lůžkách se vloni vystřídalo 2875 klientů. Lékaři provedli 167 867 vyšetření, což představuje sedmiprocentní nárůst. Nemocnice poskytuje zdravotní péči především pro region.

Vedle toho takzvaně supluje čtyřiadvacet hodin denně pohotovostní službu. Sdružení obcí Sedlčanska na ni připlácí ročně 200 tisíc korun. Společnost Mediterra na její zabezpečení doplácí půl milionu korun.

Radnice neřeší existenční problémy

V lednu 2001 převzala provozování městské nemocnice společnost Mediterra. Radní kroku, který před čtyřmi lety učinili, nelitují. „Deset let před tím jsme řešili existenční problémy, teď se zabýváme koncepčními, investičními a rozvojovými plány,“ uvedl místostarosta Sedlčan Miroslav Hölzel.

Řekl, že květnového jednání rady se zúčastnil ředitel nemocnice Libor Filipi. Po ekonomickém auditu ředitel nemocnice potvrdil, že hospodaření roku 2004 skončilo přebytkem 1,3 milionu korun. Nebylo to však na úkor pacientů ani zaměstnanců.

„Ředitel nás informoval například o tom, že byly stavebně upraveny chodby v prvním i druhém poschodí hlavní budovy a vybaveny i novými stoly, židlemi. Současně s tím byl vytvořen prostor šaten a hygienického zázemí pro personál.

V přízemí budovy ředitelství vznikla jídelna pro zaměstnance,“ vypočítával místostarosta. Připomněl, že od loňského roku Mediterra uvedla do provozu nový stravovací provoz a podává stravu tabletovým systémem.

Otevřená je stavba bytů pro zaměstnance

„Pro to, aby se stabilizoval kádr lékařského i středního zdravotnického personálu, je podstatné zajistit zaměstnancům perspektivu bydlení,“ otevřel znovu Hölzel potřebu výstavby nových bytů.

„Je živá varianta zaměstnaneckých bytů v proluce v Tyršově ulici,“dodal s tím, že celý proces by se mohl zjednodušit, pokud dojde k uzavření dohody města s krajem o předání předního i zadního traktu polikliniky do majetku města.

Mediterra plánuje další investice

„Do oprav investovala společnost vloni 1,4 milionu korun. Letos hodlá upravit za 95 tisíc korun přízemní místnost pro pracoviště údržby, plánuje automatické uzavírání vrat v zadní části areálu za 110 tisíc korun, rozšířit vchod a zabudovat nové dveře v suterénu nemocnice za 200 tisíc korun a zřídit novou šatnu pro kuchyňský personál za 135 tisíc korun,“ dal příklad některých konkrétních akcí místostarosta s tím, že největší finanční objem budou představovat rekonstrukce rentgenových pracovišť a výměna přístrojů.

Podle ústavu pro jadernou bezpečnost byla životnost těchto zařízení prodloužena o deset let. Měsíční údržba a revize starších přístrojů však stojí kolem 15 tisíc korun. Po rekonstrukci pracoviště, která vyjde na 400 tisíc korun, má Mediterra v úmyslu postupně obměnit i přístroje.

„Ředitel Filipi nás informoval, že snaha společnosti je - pokud se podaří sdružit finanční prostředky, letos zahájit také rekonstrukci suterénu pro pracoviště rehabilitace,“ řekl k dalším investicím.

Město se podílí na modernizaci budovy

Radnice předpokládá, že do majetku města - do budov a oprav střech - bude letos investovat 600 tisíc korun. Další milion vloží do výměny oken v zadním traktu nemocnice.“Pokud to bude možné, chceme ještě udělat povrchové úpravy dvora,“ uzavřel místostarosta.

MARIE BŘEŇOVÁ, Příbramský deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?