Sedm klinik Fakultní nemocnice Brno zavede od úterý směnný provoz

1. 6. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři ze sedmi klinik Fakultní nemocnice Brno přestanou od úterý pracovat přesčas. Vedení zařízení proto bude muset vyhlásit směnný provoz. Odbory tak reagují na přístup vedení nemocnice k jednáním o uzavření letošní kolektivní smlouvy, řekl Petr Neugebauer z Lékařského odborového klubu...


BRNO - (LOK).

Spor se vede především o míru odměňování lékařů za pohotovostní službu. Ředitel nemocnice Jan Burian rozhodnutí odborů respektuje a věří v brzkou dohodu.

Ze stejných důvodů vyhlásilo ředitelství nemocnice směnný provoz v polovině května na anesteziologicko-resuscitačním oddělení. Tamní lékaři vyčerpali zákonem stanovený limit k práci přesčas. Souhlas k další přesčasové práci podepíšou až po uzavření kolektivní smlouvy, uvedl Neugebauer.

„Nátlakovým akcím jako prostředku k prosazení ekonomických zájmů určitých skupin pracovníků rozumím; účel světí prostředek,“ řekl ředitel Burian. Je připraven zorganizovat chod ústavu tak, aby provoz nemocnice nebyl nikterak narušen.

Odboráři trvají na zachování mimořádných odměn za takzvanou ústavní pohotovostní službu v loňské výši a žádají také dorovnání osobních příplatků na úroveň mezd v roce 2003. Vedení ústavu nabízí jiná řešení, které ale odboráři odmítají.

Zástupci odborového klubu by si podle Buriana měli uvědomit finanční možnosti nemocnice, vzhledem k jejím příjmům od zdravotních pojišťoven. LOK však vždy tvrdil, že jeho požadavky nejsou přemrštěné, rozpočet nemocnice by prý nezatížily.

„Ještě minulý týden jsme přišli s kompromisním návrhem, ale vedení na něj nezareagovalo. Nyní se proto vracíme ke svým původním požadavkům,“ uvedl Neugebauer. K návratu k původním požadavkům přiměli vyjednavače LOK zástupci vedení klinik na dnešní odborářské schůzi.

Nedávná nabídka ředitelství přeřadit některé skupiny zaměstnanců do vyšších mzdových tarifních tříd však není podle LOK žádným vstřícným gestem. „Dotyční zaměstnanci na zvýšení platu totiž mají právo,“ tvrdí odborář.

Odboráři jsou podle představitele LOK odhodláni ze svých požadavků neslevit. Pokud ředitelství problém nevyřeší, hrozí, že se počet klinik se směnným provozem zvýší. Burian je větší optimista.

„Věřím, že bychom se mohli domluvit,“ uvedl. O návrzích LOK nechce rozhodnout sám, ale chce přihlížet i k názoru dalších členů vedení nemocnice i přednostů klinik a primářů.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?