Šéf asociace nemocnic: Nábor lékařů v zahraničí není řešením

12. 12. 2006 9:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Záměr ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) dodat nemocnicím chybějící lékaře ze zahraničí není variantou, která by vyřešila komplikace očekávané po zavedení nového zákoníku práce...


V rozhovoru pro Český rozhlas to dnes řekl předseda Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sohlich. Julínek tak chce zajistit, aby nemocnice měly dost lidí na pokrytí služeb, až začne v lednu nový zákoník práce platit. Sohlich poukázal na skutečnost, že problémem je především to, jak lékaře zaplatit. Julínkovo řešení již kritizovali i prezident České lékařské komory Milan Kubek a šéf Lékařského odborového klubu Martin Engel.

Sněmovna sice v prvním čtení schválila roční odklad zákoníku práce, do konce roku to však výbory sotva stihnout projednat. Zákoník tak nejspíš začne v lednu platit. Vítají to odboráři i lékařská komora, naproti tomu ředitelé nemocnic a ministerstvo zdravotnictví by dali přednost tomu, aby kodex zahrnující evropské právo byl odložen. Podle propočtů ministerstva bude chybět v Česku 2000 lékařů, problémy budou mít nemocnice a některé záchranné služby.

Sohlich připomněl, že v Česku studuje na sedmi lékařských fakultách ročně 12.000 studentů. „Myslím si, že jsme schopni v rámci naší republiky ten problém většinově vyřešit,“ míní. Je ale podle něj třeba změnit podmínky pro poskytování nemocniční péče a motivovat lékaře, aby tento sektor neopouštěli.

Nový zákoník práce ruší možnost dohodnout se zaměstnanci kromě povolených 416 přesčasových hodin za rok dalších 400 hodin pohotovosti na pracovišti. Nemocnice to mohou řešit přechodem na třísměnný provoz, jejich ředitelé však varují, že na to nemají dost lékařů ani peněz. Stát by měl podle nich dodat zdravotnictví zhruba dvě miliardy korun, aby nemocnice mohly požadavkům normy vyhovět.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?