Šéf Chudomel: Z interny chtějí odejít všichni lékaři včetně primářky

25. 11. 2010 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Platy lékařům možná zvýšíme. Ale určitě ne tak, jak požadují, říká v rozhovoru pro týdeník Sedmička ředitel nemocnice v Kolíně Petr Chudomel.


Lékaře chápe, jejich výzvu „Děkujeme, odcházíme“ podporuje. Zároveň však dodává, že jde o krajní řešení v nejméně vhodnou dobu. Ředitel kolínské nemocnice - a sám doktor - Petr Chudomel je prý připravený i na variantu, že bude muset rušit celá oddělení.

Kolik lékařů z kolínské nemocnice podá ke konci roku výpověď?

Nevím, nedokážu to odhadnout. A navíc to není otázka pro mě, ale pro ty, kteří chtějí odejít. Podporu akci „Děkujeme, odcházíme“ vyjádřilo podpisem přes šedesát našich lékařů.

Pokud svůj slib splní, budete muset přistoupit k jistým opatřením, změnám. Jak se připravujete?

Na to se nedá připravit. Chod nemocnice se prostě přizpůsobí počtu lékařů. To znamená, že by se některá oddělení omezila, jiná úplně zrušila. Propustili bychom nadbytečné sestry. A ošetřovali především akutní případy. Objednací doby na plánované operace, budou-li se v Kolíně vůbec provádět, by se prodloužily. Stejně tak lhůty na diagnostická vyšetření. To všechno i za cenu směnného provozu lékařů.

Může v nemocnici nastat přímo kolaps? Tak totiž předseda lékařských odborů v Kolíně Petr Volšanský pojmenoval variantu odchodu třetiny lékařů. Přitom počet doktorů, kteří odejdou, může být ještě vyšší.

Ano, o kolapsu je možné mluvit. Myslím si, že kdo odejít chce, stejně odejde. A nepotřebuje sdílet jakoukoli iniciativu s ostatními už jen proto, že pravděpodobnost získání angažmá v zahraničí se tím pro něj sníží. A ti, co výpověďmi jen hrozí, ti ji nepodají. Je to vážná věc a každý se stejně bude muset rozhodnout sám za sebe.

Myslíte si, že někteří lékaři odchodem „jen hrozí“?

To opět není otázka pro mě.

Pokud většina lékařů, kteří výzvu podepsali, nemocnici skutečně opustí, kolik oddělení zrušíte?

Máme oddělení, která můžeme zrušit, už když přijdou o dva lékaře. Naproti tomu některá mohou fungovat i bez čtyř doktorů.

Tak jinak: která oddělení jsou akutně ohrožená, že je zavřete?

Nejvíc interna, tam podepsali výzvu všichni včetně primářky. Pokud od svého úmyslu neustoupí, budeme muset posílat pacienty na některé z pražských pracovišť nebo je směřovat do okolních nemocnic.

Které další „týmy“ mohou přijít buď o drtivou většinu, nebo dokonce o všechny doktory?

Od odborů jsem dostal jen počet, nikoliv konkrétní jména. Jedná se o lékaře interny, ARO, neurologie, gynekologie.

Lékaři chtějí zvýšit platy až o trojnásobek. Můžete vyloučit, že jejich požadavky by přece jen bylo možné splnit?

Ano. S Lékařským odborovým klubem nyní jednáme o kolektivní smlouvě na příští rok a otázku zvýšení platů nechávám otevřenou. Ale rozhodně, rozhodně se nebavíme o částce, kterou požadují.

Doktoři z Kolína si stěžují, že jejich kolegové z menší kutnohorské nemocnice, která je navíc součástí kolínského zařízení, mají průměrný plat přes sedmasedmdesát tisíc korun, zatímco oni jen 50 500 korun. Vy argumentujete tím, že v Kutné Hoře prakticky chybějí absolventi, kteří průměr srážejí.

Jistě, srovnávat se musí konkrétní lékaři podle vzdělání a funkce. Srovnávat průměrné platy ve dvou nemocnicích nejde. U nás je padesát až šedesát doktorů bez atestace - zatímco v Kutné Hoře jsou dva. To se pak samozřejmě zásadně promítá i do statistik průměrných mezd.

Kolik je nástupní lékařský plat v Kolíně?

Šestnáct tisíc. Když se k tomu připočítají příplatky za služby a odměny, dostaneme se přibližně na třicet tisíc hrubého. Starší doktoři si vydělají asi sedmapadesát tisíc korun hrubého - včetně služeb. Bráno bez primářů, kteří mají víc.

Sám máte před jménem titul MUDr. Znamená to, že lékaře v jejich boji za vyšší platy chápete?

Rozumím jim a souhlasím s jejich iniciativou. I když je asi každému jasné, že se jedná o krajní řešení v nejméně vhodnou dobu.

Města objížděly sanitky s nápisem „Náš exodus, váš exitus“. Považujete tohle heslo za etické?

Nepovažuju a určitě bych ho nepoužil. Na druhou stranu však musím zopakovat, že chápu rozladění nemocničních lékařů.

Můžete být konkrétní?

Jedenadvacet let po revoluci už spousta jiných lékařů dosáhla na daleko vyšší úhrady od pojišťoven, ať vezmete praktické lékaře, zubaře, ambulantní specialisty a tak dále. Doktoři z nemocnic však zaostávají, přestože slouží nejvíc přesčasových hodin, musí se dlouhodobě postgraduálně vzdělávat, pracují ve velmi stresovém prostředí. I v podmínkách krajské nemocnice často provádějí expertní medicínu. Domnívám se, že nejsou ocenění tak, jak by měli být. Zdroje z pojišťoven však nadále vysychají. Vždyť například na příští rok pojišťovny avizují, že sníží úhrady pro nemocnice o pět procent.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?