Šéf lékařských odborů ostře kritizuje ministryni zdravotnictví

29. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Předseda Lékařského odborového klubu Milan Kubek ostře kritizoval ministryni zdravotnictví Marii Součkovou. V pořadu Interview BBC uvedl, že Součkové chybí jakákoliv představa o budoucnosti zdravotnictví. "Za rok působení ve vládě neprosadila jediný závažný zákon..."


PRAHA - Předseda Lékařského odborového klubu Milan Kubek ostře kritizoval ministryni zdravotnictví Marii Součkovou (ČSSD). V rozhlasovém pořadu Interview BBC uvedl, že Součkové chybí představa o tom, kam zdravotnictví zavést. Podle něj za rok působení ve vládě neprosadila jediný závažný zákon v oblasti zdravotnictví.

Kubek řekl, že ministerstvo Součkové je v „totálním rozpadu“ a v resortu zdravotnictví je „katastrofální situace“.

Varoval například, že po převedení bývalých okresních nemocnic pod krajské úřady hrozí rozpad nemocniční sítě. Ministerstvo podle Kubka nemá právní nástroj, jenž by krajům uložil, které nemocnice a podle jakých měřítek musí zachovat.

„V dané chvíli je situace extrémně nerovnovážná. Máme okres Tachov, kde není jediná nemocnice, máme okres Karviná, kde máme nemocnic šest,“ řekl Kubek.


Podle Kubka je Součková horší ministryní, než byl například jeden z jejích předchůdců, kritizovaný sociální demokrat Ivan David.

Součková podle něj proti této hrozbě nic neudělala. Podle něj je horší ministryní, než byl například jeden z jejích předchůdců, kritizovaný sociální demokrat Ivan

David.

Kubek: Ministr David měl alespoň vizi

„Problém Ivana Davida byla komunikace s lidmi a jeho obrovská schopnost udělat si nepřátele i z lidí, kteří měli stejný názor. Ale u něj jsem určitou vizi viděl. V nynější chvíli žádnou nevidím,“ poznamenal Kubek.

Šéf LOK ale míní, že teď nemá cenu usilovat o výměnu ministryně, neboť vláda není stabilní. Řekl, že je třeba počkat, zda kabinet přečká schvalování rozpočtu na rok 2004 v Poslanecké sněmovně a jak dopadne reforma veřejných financí.

„Pak budeme dělat všechno pro to, abychom paní ministryni přesvědčili, že na zlepšování situace ve zdravotnictví je tak pět minut po dvanácté. Pokud ji nepřesvědčíme, tak potom by bylo třeba uvažovat o jiném ministrovi,“ řekl Kubek.

Lékaři jsou sice spokojeni se zaváděním šestnáctitřídního platového systému, žádají ale další kroky, například zvyšování tarifního příplatku. Výhrady mají i k některým částem reformy veřejných financí, kterou připravila vláda.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?