Šéf LOK navrhne Hegerovi, jak rychle zkontrolovat peníze na platy

2. 3. 2012 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Šéf Lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel navrhne dnes ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09), jak v nemocnicích rychle zkontrolovat, zda mají peníze na zvýšení platů. Heger je přesvědčen, že peněz od zdravotních pojišťoven bude dost, odbory, menší nemocnice a kraje tvrdí opak. Od ledna zvýšily platy jen fakultní nemocnice, kterým to Heger nařídil.


„Jdeme s vizí toho, jak provést urychleně kontroly ve vybraných nemocnicích, abychom se v patové situaci dopátrali objektivního výsledku,“ řekl ČTK Engel. Jde podle něj o společný návrh odborů, nemocnic a krajů.

Odbory trvají na plnění platových slibů memoranda, které loni podepsaly s vládou. Premiér Petr Nečas (ODS) pokládá memorandum za závazné.

Podle odborů by kontroly mohly být v deseti až 15 nemocnicích různé velikosti a typu, souhlasí ale i s náhodným výběrem losováním.

Součástí odborového návrhu jsou i termíny, aby vše bylo hotovo do konce března. Odboráři pak chtějí výsledky analyzovat.

Když kontroly potvrdí, že peníze na zvýšení platů nestačí, měla by se podle odborářů změnit vyhláška. Uvítali by, kdyby ve vyhlášce byly peníze na platy vyčleněny, takže by je nemocnice nemohly použít na nic jiného. K výsledkům kontrol se 24. dubna vyjádří sněm LOK. Pokud nebudou odboráři spokojeni, mohli by se na sněmu dohodnout i na podobě protestů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?