Šéf LOK: Snaží se nás zastrašit

30. 12. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Předseda Lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel, který organizuje akci Děkujeme, odcházíme, považuje úvahy ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) o vyhlášení krizového stavu v krajích těžce postižených odchody lékařů za snahu zastrašovat.


„Tento přístup považuji za snahu zastrašit nás. Za zásah do práv odborové organizace a dokonce tento výrok pana ministra považuji za protiústavní. Mám právní rozbor, který tvrdí, za jakých situací je možné uvedený postup aplikovat. Jsou to živelní pohromy a vojenské napadení státu. A nic takového tu nehrozí. Avizovaný nedostatek lékařů je na stole devět měsíců a vláda nic neudělala,“ řekl včera Právu Engel.

Dohoda se nerýsuje

Na obzoru se nerýsuje dohadování mezi ministerstvem a nespokojenými lékaři. Mluvčí resortu Vlastimil Sršeň včera Právu sdělil, že zatím žádné jednání s LOK nepředpokládají, protože ten vyhlásil, že takovéto jednání má smysl pouze tehdy, když budou splněny jeho uvedené platové požadavky.
Heger nespokojeným lékařům ale opakovaně vzkázal, že to není v současné době reálné a stále věří, že většina z nich si to rozmyslí a nakonec v nemocnici zůstane pracovat dál.

Ministr přesto nehodlá sedět se založenýma rukama. V ČT včera uvedl, že v příštích dvou měsících, kdy poběží výpovědní lhůty lékařů, chce situaci spolu s řediteli nemocnic řešit. Z 16 tisíc nemocničních lékařů už podalo výpovědi 3800 a narušení práce hrozí v 78 ze 190 nemocnic. Například ředitelé pěti krajských nemocnic na Vysočině již dostali výpovědi 391 lékařů, což je 59 procent. Z krajské nemocnice v Pardubicích chce odejít 118 lékařů, více než třetina.

Nelze ale přesně ještě říct, jaká situace v nemocnicích po 1. lednu nastane, protože kolik lékařů a hlavně z jakých profesí výpověď podalo, bude známo až v prvním lednovém týdnu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?