Šéf olomoucké ortopedie byl odvolán kvůli úbytku pacientů

11. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ortopedická klinika olomoucké fakultní nemocnice hledá nového šéfa. Vedení nemocnice totiž odvolalo z funkce dosavadního přednostu Rudolfa Ditmara. Rozhodnutí odůvodnilo mimo jiné úbytkem pacientů. Ditmar ale pochybení odmítá...


OLOMOUC -

„Důvodem odvolání byly nedostatky v řízení kliniky, zejména její ekonomické výsledky, úbytek pacientů v ambulantním ošetření a značná fluktuace lékařů,“ řekl deníku mluvčí nemocnice Stanislav Kopečný.

Podle ředitele nemocnice Jaroslava Vomáčky byl rozhodující právě úbytek pacientů, kterých jsou přinejmenším desítky, možná stovky. „Jak odcházeli z kliniky lékaři, odcházeli s nimi i pacienti,“ prohlásil Vomáčka.

Ortoped a vysokoškolský pedagog Ditmar však takové důvody odmítá. „Na příkaz vedení nemocnice musela ortopedická klinika výrazně omezit provoz. Dokonce byl vydán zákaz pro ošetření jiných pacientů než z regionu, proti čemuž jsem protestoval,“ řekl bývalý přednosta.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:
FN Olomouc

Ditmar dále tvrdí, že od nového managementu, který je v čele nemocnice asi rok, klinika dostávala každý měsíc o milion nižší paušální platbu.

Ditmarovo odvolání podle deníku původně odmítali akademičtí pracovníci. Rektorka Univerzity Palackého Jana Mačáková řekla, že ji ale nakonec přesvědčily konkrétní argumenty, ty ale neupřesnila. „Po diskusi jsme dospěli s akademickými funkcionáři ke shodě,“ cituje list ředitele nemocnice.

Vedením kliniky byl dočasně pověřen dosavadní zástupce přednosty Jiří Gallo. Ditmar zůstává na klinice dále jako pedagogický pracovník a zatím neví, zda se přihlásí do výběrového řízení.

Olomoucký den

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?