Šéf OSN slibuje pomoc pro Haiti bojující s cholerou

16. 7. 2014 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Generální tajemník OSN Pan Ki-mun slíbil pomoci Haiti v boji s cholerou. Šéf OSN se pro zamezení šíření nemoci pokusí získat 2,2 miliardy dolarů, tedy takřka 45 miliard korun.


Podle dostupných poznatků přitom choleru do ostrovní země zavlekli nepálští členové mise OSN, kteří zde pomáhali po ničivém zemětřesení v roce 2010, připomínají světové agentury. OSN v současnosti podle BBC čelí třem právním sporům, ve kterých pozůstalí usilují o vyplacení odškodného. Od vypuknutí epidemie nemoci podlehlo více než 8500 lidí.

Pan Ki-mun v pondělí na návštěvě haitského venkova připustil, že epidemie „způsobila mnoho hněvu a strachu“ a stále ovlivňuje „neúnosně velký počet lidí“. Boj proti nemoci označil i za morální povinnost organizace. Právní zástupci pozůstalých jeho návštěvu kritizovali s poukázáním na to, že nepřiznal odpovědnost OSN za způsobení nákazy.

Plán rozsáhlé pomoci pro Haiti s cílem eliminovat choleru do deseti let přitom Pan Ki-mun představil už v roce 2012. Dárci se však zdráhají poskytnout nezbytné finance. OSN tak nebyla schopna vybrat 400 milionů dolarů nezbytných pro fungování programu v prvních dvou letech.

Šéf OSN a haitský premiér Laurent Lamothe v pondělí zahájili projekt zaměřený na zlepšení hygieny na haitském venkově, kde žije v nedostačujících hygienických podmínkách každý druhý Haiťan.

Od roku 2010 se cholerou na Haiti nakazilo více než 700.000 osob. Nemoc se přitom v zemi objevila po 100 letech.

Hlavním symptomem bakteriálního onemocnění je průjem a zvracení, jež mohou vést k dehydrataci a v případě neléčení i ke smrti. Při včasném zajištění lékařské péče je cholera poměrně snadno léčitelná.
Účinnou prevenci představuje mytí rukou, převařování vody či její dezinfekce, dodržování základních hygienických pravidel při zacházení s potravinami. Další možností je očkování, které má ale omezenou účinnost.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?