Šéf Senátu i ministryně kritizovali Ratha za výrok o pojišťovnách

26. 2. 2009 9:36
přidejte názor
Autor: Redakce
Výroky středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD) na adresu ředitelů zdravotních pojišťoven připomínají podle předsedy Senátu Přemysla Sobotky (ODS) komunistickou rétoriku z 50. let. Sobotka to uvedl v prohlášení, které poskytl ČTK...


Podle něj Rath nabádá k porušování platných zákonů a vyhrožuje likvidací těm, kteří se normami řídí a dodržují je. Sobotka tak reagoval na Rathovu hrozbu, že ředitele pojišťoven po případném návratu ČSSD do vlády nechá odvolat, pokud dají středočeským nemocnicím pokutu za nevybírání poplatků.

„Výroky pana Ratha připomínají rétoriku Klementa Gottwalda a komunistické 'kdo nejde s námi, jde proti nám a musí být zlikvidován',“ prohlásil Sobotka. Podle něj je příznačné, že si Rath k tomu vybral právě dnešek, na kdy připadá výročí komunistického puče v někdejším Československu.

„Když nás pojišťovny začnou na příkaz ministerstva zdravotnictví za darování poplatků našim občanům šikanovat, tak jejich ředitele přestanu považovat za apolitické správce pojišťoven,“ řekl Rath Hospodářským novinám. S šéfy pojišťoven hodlá po vyhraných volbách zacházet jako s těmi, kteří se zapojili do politického souboje na straně ODS.

Představitelé zdravotních pojišťoven před nedávnem uvedli, že považují nevybírání poplatků v krajských nemocnicích za porušování či obcházení zákona. Dodali, že jejich instituce jsou připraveny krajským nemocnicím a lékárnám za to udělovat pokuty. Už je začaly kontrolovat.

Podle ministryně zdravotnictví Daniely Filipiové postupují pojišťovny podle zákona o veřejném zdravotním pojištění. „Trestat někoho, že jedná podle zákona, je neuvěřitelné,“ řekla na Rathovu adresu dnes Filipiová. Podle ní jsou provokace a zastrašování hejtmanův styl.

Ministryně podotkla, že ředitele zdravotních pojišťoven neodvolává ministr, ale správní rada těchto institucí. „Pan Rath nejenže obchází zákony, ale jak vidno, on je ani nezná,“ řekla Filipiová. Stát vysílá ale do rad pojišťoven své zástupce. Ve složení dvou těchto největších institucí tvoří dvě třetiny členů, v ostatních třetinu. Ministr tak může rozhodování rady ovlivnit.

VZP už podle svého mluvčího zahájila správní řízení s pěti středočeskými nemocnicemi, protože její kontroloři zjistili chyby při vybírání poplatků. ČSSD, která vyhrála krajské volby, v duchu předvolebního slibu zrušila vybírání poplatků v krajských zdravotnických zařízeních.

Rozhodla se je hradit z krajských rozpočtů, systém ale není ve všech krajích jednotný. Jako první ke zrušení poplatků pro pacienty přistoupil právě Středočeský kraj, v jehož čele stojí Rath.

Zákon stanovuje, kdo má poplatky platit a kdo vybírat. Zdravotní pojišťovny za nevybírání mohou udělit pokutu až 50.000 korun, a to opakovaně.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?