Šéf ÚOHS potvrdil pokutu 80.000 Kč Thomayerově nemocnici

1. 9. 2009 9:36
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice se proti prvostupňovému verdiktu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) z letošního března odvolala, rozhodnutí svých úředníků ale nyní potvrdil předseda ÚOHS Petr Rafaj. ČTK to zjistila z elektronické úřední desky úřadu...


Pražská Thomayerova nemocnice chybila v loňské zakázce na osmileté dodávky tepla za předpokládanou cenu 34 milionů korun bez DPH, a musí proto zaplatit pokutu 80.000 korun. Nemocnice se proti prvostupňovému verdiktu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) z letošního března odvolala, rozhodnutí svých úředníků ale nyní potvrdil předseda ÚOHS Petr Rafaj. ČTK to zjistila z elektronické úřední desky úřadu.

„Po zvážení všech aspektů dané věci…jsem dospěl k závěru, že nenastaly podmínky pro zrušení nebo změnu napadeného rozhodnutí z důvodů uváděných v rozkladech,“ uvedl Rafaj.

Nemocnice již verdikt obdržela a je připravena pokutu zaplatit. „Vedení nemocnice rozhodlo, že se nebudeme odvolávat,“ řekla ČTK mluvčí Thomayerovy nemocnice Martina Štanclová.

Thomayerova nemocnice vyhlásila zakázku loni v květnu. Nakonec vybrala společnost České teplo. Podle ÚOHS nemocnice v zadávacích podmínkách chybila, když požadovala, aby uchazeči disponovali provozovnou s alespoň deseti pracovníky. Tím podle úřadu porušila zásadu zákazu diskriminace. Zadavatel tak podle antimonopolního úřadu i jeho předsedy omezil okruh uchazečů, kteří se mohli do tendru přihlásit.

Nemocnice také v zadávacích podmínkách stanovila jako hodnotící kritérium cenu roční dodávky tepla. Součástí zakázky byla ale i modernizace technologických výrobních a rozvodných zařízení, a hodnocená cena tak podle ÚOHS nezahrnovala veškeré platby zadavatele.

Nemocnice s výtkami nesouhlasila a podala proti nim rozklad. Uvedla mimo jiné, že prostory v areálu nemocnice, které budou případně k dispozici uchazeči, nejsou dostačující pro činnosti související se zakázkou.

Co se týče hodnocené ceny uchazečů o zakázku, podle nemocnice cena tepelné energie zahrnovala i náklady vynaložené na rekonstrukci zařízení a cenu rekonstrukce. Při výpočtu ceny prý vycházela z metodiky Energetického regulačního úřadu. Námitky ale předseda nevyslyšel a odvolání nemocnice zamítl.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?