Šéf ÚOHS potvrdil pokutu pro ministerstvo zdravotnictví

27. 1. 2010 8:41
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokuta 70.000 korun pro ministerstvo zdravotnictví od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za chyby v mediální kampani na prevenci boje s civilizačními chorobami platí.


Proti rozhodnutí antimonopolních úředníků z loňského dubna se ministerstvo odvolalo k předsedovi úřadu Petru Rafajovi, ten mu ale nevyhověl a pokutu potvrdil. Rafaj to řekl ČTK.

Ministerstvo v prosinci 2005 rozdělilo v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách mediální kampaň na čtyři samostatné zakázky - prevenci rakoviny plic, karcinomu děložního čípku, prevenci obezity a kolorektálního karcinomu.

Celková hodnota zakázek byla přes šest milionů korun, jejich rozdělením ministerstvo snížilo hodnotu každé z nich pod dvoumilionový limit. Vyhnulo se tak vypsání veřejného výběrového řízení.

Ministerstvo sice oslovilo tři firmy, všechny zakázky ale nakonec přidělilo jediné, společnosti T.C.B. - CZ.

„Vzhledem k tomu, že z hlediska věcného i časového tyto zakázky tvořily jeden celek, byl uvedený postup v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách,“ uvedl Rafaj. Celá mediální kampaň tak měla být zadána jako nadlimitní veřejná zakázka v řádném zadávacím řízení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?