Šéf výboru EP: Přenos nákazy z Německa dál do EU jen otázkou času

26. 5. 2011 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Je jen otázkou času, kdy se nebezpečná střevní nákaza, která v posledních dnech zasáhla Německo, rozšíří do dalších zemí Evropské unie. V celé EU proto může být brzy vyhlášen takzvaný stupeň pohotovosti jedna, při němž členské státy zavedou opatření k ochraně obyvatel.


Dnešnímu vydání německého deníku Neue Osnabrücker Zeitung to řekl šéf výboru Evropského parlamentu pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin Jo Leinen.

„Evropská komise i my v parlamentu bereme znepokojivý vývoj v Německu velmi vážně. Je jen otázkou času, než nebezpečný původce EHEC přeskočí i do dalších zemí EU,“ prohlásil německý europoslanec. Do sledování nákazy se podle něj už zapojilo i evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí ve Stockholmu.

Nákaza životu nebezpečnou střevní bakterií zvanou enterohemoragická Escherichia coli (EHEC) vypukla zhruba v polovině května na severu Německa a od té doby se rozšířila na celé území Spolkové republiky. V současnosti její výskyt hlásí 15 ze 16 spolkových zemí, včetně Saska a Bavorska ležících při hranicích s ČR.

V celém Německu bylo ve středu evidováno přes 600 potvrzených případů nákazy EHEC nebo podezření na ni. Na 140 z nich je velmi vážných. Dvě ženy na infikaci touto bakterií, která vyvolává těžké a krvácivé průjmy a může způsobit selhání ledvin, už prokazatelně zemřely, u dalších dvou je jejich smrt v souvislosti s EHEC prověřována.

Německé úřady zatím nenašly zdroj této nákazy, která se podle odborníků šíří neobyčejně rychle. První stopou by mohlo být zjištění berlínského Institutu Roberta Kocha, že nemocní konzumovali ve zvýšené míře syrová rajčata, salátové okurky a listový salát.

Ve středu proto tento specializovaný ústav vydal varování před požíváním těchto druhů zeleniny pocházejících ze severu Německa, odkud je většina dosud známých případů infikace EHEC. Zdravotníci doporučují pečlivě dodržovat hygienická pravidla, především mytí rukou a potravin.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?