Šéf VZP jednal se švýcarskou stranou o IZIP, výsledek nesdělil

21. 10. 2011 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Pavel Horák se včera sešel kvůli projektu elektronických knížek IZIP se zástupcem švýcarské firmy, která vlastní akcie projektu. Výsledky jednání či podrobnosti o něm nesdělil. Chce je zveřejnit až v pondělí poté, co je přednese správní radě. ČTK to dnes řekla ředitelka odboru komunikace VZP Anna Veverková.


Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Pavel Horák se dnes sešel kvůli projektu elektronických knížek IZIP se zástupcem švýcarské firmy, která vlastní akcie projektu. Výsledky jednání či podrobnosti o něm nesdělil. Chce je zveřejnit až v pondělí poté, co je přednese správní radě. ČTK to dnes řekla ředitelka odboru komunikace VZP Anna Veverková.

Systém elektronických zdravotních knížek IZIP na sebe po čase znovu strhl pozornost asi před dvěma týdny, a to kvůli pochybnostem kolem vlastnictví. Spoluzakladatelé projektu - europoslanci ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký - převedli své akcie na neznámou švýcarskou firmu eHI eHealth International.

Podle Cabrnocha to udělali i zbývající akcionáři. VZP měla dosud pět procent cenných papírů, nyní pořizuje 46 procent. Zbytek - 49 procent - zůstává švýcarské společnosti.

„Investor do tohoto projektu přinese peníze a VZP ho pak už platit nebude. A investor z toho bude mít peníze jen v případě, že IZIP bude úspěšný. A kdy bude IZIP úspěšný? Když právě tento systém začne přinášet do systému rozdělování peněz z veřejného pojištění úspory,“ řekl Radiožurnálu právník
Thomas Ladner, který firmu eHI eHealth International zastupuje. Dodal, že zisk by investor vymáhal jen v případě úspěšnosti systému.

Ladner neřekl, kdo je oním mezinárodním investorem. „Firma eHi eHealth International je jen přechodným parkovištěm. A v ní jsou připraveny akcie pro budoucího investora, který existuje a velmi se o věc zajímá. Zatím ale nic nepodepsal a nechává si zpracovávat analýzu. Ve chvíli, kdy ty akcie převezme, tak ho samozřejmě zveřejníme,“ řekl Ladner, který je podle ČRo partnerem společnosti Exigen Capital, která podle svých stránek investuje do firem s finančními službami, pojištěním, médii, zdravotní péčí a komunikacemi.

Horák už dříve řekl, že správní radě pojišťovny navrhne, aby VZP získala všechny akcie a měla nad projektem plnou kontrolu. Nyní nakupuje cenné papíry za nominální hodnotu. Kolik by stál zbytek, není jasné. Ředitel VZP uvedl, že by ho rád získal za podobných podmínek. Podle něj není možné, aby částka byla „dramaticky vyšší“.

V pondělí Horák řekl, že by se VZP mohla na projektu podílet i s investorem, pokud by švýcarská protistrana přišla s nabídkou finanční podpory. Ředitel IZIP Ivan Pašek před pár dny řekl, že švýcarská firma vznikla účelově a zastupuje zahraničního investora. Ten podniká v západní Evropě, věnuje se i elektronickému zdravotnictví a jeho akcie jsou obchodovatelné na burze. Jeho jméno prý zatím není možné zveřejnit.

Za projekt VZP vydala za deset let celkem 1,53 miliardy korun bez daně z přidané hodnoty. Z toho 600 milionů činí náklady na klienty, kterých je nyní v systému 2,4 milionu. Přístup má i 20.600 lékařů, což vyšlo na 86 milionů. Na odměny doktorům, aby IZIP využívali, putovalo 237 milionů. Provoz a rozvoj knížek si vyžádal 477 milionů, služby elektronické komunikace pak 130 milionů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?