Šéf Zdravotnického holdingu Všetečka už ve funkci skončil

7. 1. 2009 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Rostislav Všetečka (ODS), bývalý náměstek královéhradeckého hejtmana a radní zodpovědný za oblast zdravotnictví, opustil v úterý post ředitele Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje. Už v listopadu ho nové krajské vedení odvolalo z předsednictva této akciové společnosti...


Změny v dosavadní linii krajského zdravotnictví se daly očekávat již po zveřejnění výsledků listopadových voleb. V programovém prohlášení nové krajské vlády pak na jednom z prvních míst stálo odhodlání nejen zrušit poplatky v krajských nemocnicích, ale i prosazení převodu nemocnic z dosavadních akciových na veřejnoprávní společnosti.

„Rozhodl jsem se skončit ve funkci ředitele nezávisle na výsledku hlasování o mém odvolání. Jednání jsem se účastnil jako host a pouze proto, že se s mojí osobou aktuálně spojuje neúspěch hospodaření náchodské nemocnice. A já si chtěl vyslechnout diskusi na toto téma,“ řekl Právu Všetečka těsně před zahájením úterního jednání představenstva.

Kritiku odmítá

Osobně se domnívá, že problémy s náchodskou nemocnicí jsou pouze zástupné. „Jedná se o předlužení ve statisících, je to uměle vyvolaná kauza,“ míní Všetečka, který se podle svých slov do poslední chvíle snažil držet systém zdravotnictví ve fungujícím stavu.

„Objektivně nahlíženo jsme měli jedno z nejlepších krajských zdravotnictví v tomto státě,“ tvrdí Všetečka, který již dříve odmítl informace o špatném hospodaření společnosti. Nové vedení kraje je však přesvědčeno, že ekonomika holdingu vykazuje od roku 2004 do roku 2008 kumulovanou ztrátu, která může přesáhnout až 200 miliónů korun. Hospodaření jednotlivých nemocnic proto nechalo prověřit audity.

Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje pracuje od ledna 2004. Řídí činnost krajských oblastních nemocnic v Jičíně, Náchodě, Trutnově a Rychnově nad Kněžnou včetně všech jejich pracovišť a také Městské nemocnice Dvůr Králové nad Labem. Celkem mají krajské nemocnice na dva tisíce lůžek a pracuje v nich asi 2500 zaměstnanců. Holding postupně založil několik dceřiných společností, například Centrální zdravotnickou zadavatelskou či společnost Královéhradecká lékárna.

Konkrétní závěry včerejšího jednání byly známy až po uzávěrce tohoto vydání.

Ludmila Žlábková, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?