Šéfa Nemocnice Jablonec vyberou ze tří adeptů

26. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zřejmě jenom z trojice adeptů vzejde nový šéf městské nemocnice v Jablonci. Dosud se přihlásil pouze současný zastupující ředitel Vít Němeček, jeho ekonomický náměstek Milan Trpišovský a hovoří se i o bývalém šéfu Okresního ústavu sociálních služeb Milanu Radovi...


Radnice ale připouští, že pokud v dalších dnech dojde ještě přihláška se středečním poštovním razítkem, přijme ji také. Nástupce v lednu na hodinu odvolaného Zdeňka Jakeše by pak měli radní jmenovat v březnu.

„Devítičlenná výběrová komise se sejde v pátek 5. března a doporučí nejvhodnějšího kandidáta. O řediteli pak rozhodne rada města,“ řekla Právu mluvčí jablonecké radnice Milena Jelínková.

V komisi zasedne pět zastupitelů - dva za ODS a jednom z ČSSD, USDEU a KSČM, dále šéf nemocničních lékařských odborů Petr Rota, zástupkyně profesní lékařské komory Ivana Vraná či ředitel Městské nemocnice Turnov Tomáš Sláma.

Favoritem Němeček?

Největším favoritem konkursu je podle informací Práva Němeček, který v letech 1994 až 1997 vedl nemocnici v Tanvaldu a nyní je sekundářem na oddělení chirurgie. Svou kandidaturu Právu potvrdil už v lednu. Ekonomického náměstka Trpišovského přivedl do Jablonce před dvěma lety právě Jakeš.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:
NemocniceJablonec nad Nisou

„Musel jsem se přihlásit, protože jsem do nemocnice vnesl určité ekonomické chování a potvrzuje se, že to bylo správně. Většina zdravotnických zařízení se loni radikálně zhoršila, my se naopak radikálně zlepšili,“ uvedl Trpišovský.

Milana Radu Právo nezastihlo, do konkursu na ředitele tehdy okresní nemocnice se však neúspěšně hlásil už před osmi lety.

Výběrové řízení ale ještě ani nezačalo a už jsou podle informací Práva cítit tlaky různých politických i nepolitických lobby, které by při volbě mohly sehrát svou nekalou roli.

„Věřím tomu. V Jablonci jsou vždycky rozhodující vazby na dvě spřízněné strany - ODS a ČSSD a politika tu vždycky hrála roli, což se projevilo i v odvolání Jakeše. Osobně jsem z toho velmi zklamaný,“ míní například zastupitel Jindřich Berounský (nez. za US-DEU).

Nového šéfa čeká transformace

Hned první rok ve funkci přitom nebude pro nového ředitele nijak záviděníhodný. Čeká jej totiž pravděpodobně změna právní subjektivity nemocnice ze současné příspěvkové organizace města.

Ve hře jsou v tomto případě tři možnosti. První z nich je vytvoření akciové společnosti, druhou společnost, s. r. o., třetí pak privatizace formou pronájmu.

Zásadní ale bude, zda město zůstane jediným vlastníkem zařízení nebo část podílu přepustí například strategickému partnerovi. Pak totiž půjde o to, zda nemocnice i nadále bude zajišťovat všeobecnou péči nebo se bude specializovat.

Ivan Langr, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?